Co týden dal?

13.07.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Eurozóna zrychluje tempo ekonomického růstu, úvěry na bydlení u nás letos lámou rekordy, v Česku vznikne nová velká banka a další novinky v našem pravidelném týdenním přehledu ekomických událostí.

Posledních 7 dní ve světě

  • Vyhlídky ekonomiky eurozóny se v poslední době zlepšily a v současnosti třináctičlenný blok zemí by měl vykázat rychlejší růst než se dosud předpokládalo. Podle statistických úřadů Německa, Itálie a Francie se hrubý domácí produkt eurozóny letos zvýší o tři procenta proti růstu 2,7 procenta loni.
  • Obchodní řetězec Tesco letos bude ve střední Evropě pokračovat v rychlé expanzi. V Česku, Polsku, Maďarsku a na Slovensku řetězec plánuje do února příštího roku otevřít 119 nových hypermarketů a supermarketů. V Česku chce firma zvýšit počet svých obchodů z 84 na 108.
  • Slovensko zažalovalo Evropskou komisi kvůli pokutě 3,6 milionu eur, kterou komise zemi vyměřila za nadměrné zásoby některých zemědělských a potravinářských výrobků před vstupem do Evropské unie. Na evropský soud se chce obrátit i Česká republika, která dostala za nadměrné zásoby pokutu 12,3 milionu eur.
  • Hrubý domácí produkt Číny v loňském roce vzrostl o 11,1 procenta, přestože se vláda v posledních letech snaží tempo růstu omezovat. Ukázala to revize dat, kterou dnes zveřejnily tamní úřady. Až doposud přitom oficiální čínská místa uváděla, že ekonomika země za celý loňský rok vzrostla o 10,7 procenta.
  • Evropský parlament podle očekávání schválil odložení liberalizace poštovního trhu z roku 2009 na rok 2011. Povětšinou státní pošty tak nejspíš ztratí monopol na zásilky do 50 gramů až o dva roky později, než se původně uvažovalo. V některých zemích včetně Česka to však bude až o čtyři roky později, tedy v roce 2013.
  • Evropská komise schválila návrh, který bude znamenat značné změny pro pojišťovny. Vytváří totiž režim Solventnost II, který je vůbec první změnou v režimu dohledu nad pojišťovnami po takřka 30 letech. Klade především větší nároky na zajištění pojišťoven před neočekávanými událostmi, které se nově netýkají jen nejrůznějších pohrom.
  • Rakousko a Itálii by měl spojit železniční tunel dlouhý 63 kilometrů. Jeho výstavba by měla začít v roce 2009 nebo 2010 a tunel by měl být hotov do roku 2022. Tunel bude spojovat tyrolskou metropoli Innsbruck s městem Brixen na italské straně a měl by výrazně ulehčit dálnici vedoucí Brennerským průsmykem.
  • Francouzský potravinářský koncern Danone nabídl za nizozemského výrobce dětské výživy Royal Numico 12,3 miliardy eur. Danone si touto akvizicí chce zlepšit pozici na trhu se zdravou výživou. Ani ne před týdnem přitom Danone oznámil, že prodá výrobu sušenek. Danone i Numico podnikají v České republice.
  • Americký výrobce letadel Boeing představil před 15.000 zaměstnanci, dodavateli a zákazníky své první nové letadlo od roku 1995, obchodně již veleúspěšný stroj 787 Dreamliner. Na oficiální ceremonii, přenášené satelitní televizí do celého světa, tak veřejnost poprvé spatřila letoun s netradiční technologií pláště a úspornou spotřebou.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Letní oranžové spoření!
Získejte ke stavebnímu spoření letní bonus ve výši 25 % z celkem připsaných úroků od Wüstenrot stavební spořitelny. Současná úroková sazba z úspor je 2,1%. Výsledné roční úrokové sazby 2,6 % dosáhnete, pokud smlouvu uzavřete v období od 1.7. do 31.8.2007, doba spoření dosáhne minimálně 8 let, nebudete uplatňovat nárok na úvěr ze stavebního spoření a budou splněny podmínky pro přidělení cílové částky. Pokud splníte tyto podmínky, vydělají vám vaše vklady o 5 000 Kč více. Při uzavření smlouvy prostřednictvím našeho On-line prodeje od nás navíc získáte dalších až 600 Kč.


Posledních 7 dní doma

  • Počet zaregistrovaných automobilů v České republice výrazně roste. Za posledních sedm let se zvýšil počet osobních automobilů v ČR o 700.000 na 4,102 milionu a rychle se tak blížíme průměru EU. V Evropské unii dnes připadá na tisíc obyvatel průměrně 467 osobních aut, v České republice je to už 401.
  • Stavební spořitelny půjčily za první pololetí rekordní množství peněz, celkem více než 31,5 miliardy korun. V meziročním srovnání jde o více než čtvrtinový nárůst. Spořitelny stejně jako hypoteční banky zažívají velmi úspěšný rok. Hypoteční banky hlásí za pololetí ještě větší, více než poloviční, nárůst nově uzavřených obchodů.
  • Počet podnikatelů v ČR začal letos po několika letech opět stoupat. Počet osob samostatně výdělečně činných vzrostl do konce června o 10.000 na 914.000. V prvním letošním čtvrtletí jejich počet ještě klesl, obrat nastal ve druhém kvartále. V roce 2006 se počet podnikatelů snížil o 7000, o rok dříve dokonce o 35.000.
  • Tuzemská HVB Bank a Živnostenská banka se sloučí 5. listopadu. Obě banky začaly o připravované změně informovat v dopisech své klienty. Sloučená banka se bude jmenovat UniCredit Bank Czech Republic. Spojením obou bank vznikne čtvrtá největší česká banka, která bude mít 66 poboček a 180.000 klientů. Její celková aktiva dosáhnou 215 miliard korun.
  • Stát bude muset společnosti Telefónica O2 vrátit 48 milionů korun. Ústavní soud totiž zrušil pokutu, kterou antimonopolní úřad v roce 2001 uložil někdejšímu mobilnímu operátorovi Eurotel za předražování hovorů do tehdejší sítě Oskar. Podle Ústavního soudu je to poprvé, kdy stát bude muset vracet peníze za špatně udělenou pokutu.
  • Česká republika patří mezi deset nejatraktivnějších zemí světa pro přímé zahraniční investice a s Brazílií se dělí o 9. až 10. místo. V Evropě je pak Česko na žebříčku zvažovaných budoucích investičních projektů na 3. místě za Německem a Polskem. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young.
  • České firmy loni vyvezly nejvíce zbraní za posledních devět let. Export vojenského materiálu stoupl přibližně o šest procent na téměř 2,7 miliardy korun. ČR měla v této kategorii zboží zhruba vyrovnanou bilanci vývozu a dovozu.
  • Předsedou představenstva Škody Auto bude od 1. října nynější člen představenstva Volkswagenu Reinhard Jung. Rozhodla o tom dozorčí rada mladoboleslavské automobilky. Ve funkci vystřídá Detlefa Wittiga, který se bude dále věnovat poradní funkci pro koncernový odbyt.
  • Výdaje firem na internetovou reklamu v České republice v letech 2007 až 2011 porostou každoročně v průměru zhruba o pětinu. Nárůst tak bude obdobný jako u zemí západní Evropy. Tempo v ČR se ale od roku 2009 bude postupně snižovat, zatímco v západních zemích Evropy se tempo začalo zpomalovat už předloni. Vyplývá to z analýzy celosvětových odhadů společnosti PriceWaterhouseCoopers.
  • Nejvyšší kupní sílu v Česku mají lidé v Praze, kde v přepočtu na obyvatele dosahuje téměř 133 procent celorepublikového průměru. Naopak na nejchudším Bruntálsku je kupní síla tamních obyvatel ve srovnání s republikovým průměrem o zhruba 25 procent nižší. V desítkách menších obcí jsou pak průměrné hodnoty indexu kupní síly i pod úrovní 70 procent. Vyplývá to z průzkumu společností Incoma Research a GfK Praha.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Zajímáte se o investiční certifikáty a jiné moderní finanční produkty? Pak právě vám je určen časopis ZertifikateJournal od finančního odborníka Martina Svobody plný analýz, dotazů a rozhovorů. Co bylo obsahem aktuálního, v letošním roce již čtrnáctého čísla, se dozvíte v investiční sekci Certifikáty.
  • Dluhopisy patří mezi oblíbené investiční nástroje především pro své výnosy v podobě pravidelných úroků. Pokud vás zajímá, které z těchto cenných papírů byly na tuzemském kapitálovém trhu nejobchodovanější v měsíci červnu, sledujte sekci Dluhopisy on-line.


Fintriky

Máte volné finanční prostředky a rádi byste je nějakým zajímavým způsobem zhodnotili? Jednou ze zajímavých možností je investice do podílových fondů. A právě na ně jsme zaměřili naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků. Postupně jste v nich mohli najít odpovědi na všechny otázky s tímto finančním produktem spojené. Jaká je historie a základní rozdělení podílových fondů jste se mohli dočíst v pondělí, poté jsme se věnovali poplatkům spojeným s podílovými fondy. Důležitou kapitolou našeho miniseriálu bylo vymezení základních pravidel investování do podílových fondů a poslední článek jsme věnovali problematice investiční strategie.


Anketa

Již více než 3 roky jsme členy Evropské unie. Jednou z výhod členství je volný pohyb osob. Přestože nám při cestách do států EU stačí občanský průkaz, někteří přesto preferují cestovní pas. Celý týden jsme se vás proto ptali, jaký doklad si při cestách do EU berete vy. A výsledek? Velmi vyrovnaný, ostatně posuďtě sami.

  • občanský průkaz -  33 %
  • cestovní pas -  35 %
  • obojí -  32 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ