Bankovní trh čekají dvě velké fúze

17.07.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


HVB Bank a Živnostenská banka už začaly svým klientům rozesílat dopisy s informací o plánovaném spojení obou bank, k němuž dojde 5. listopadu 2007. Nová banka ponese jméno UniCredit Bank. V příštím roce se pak má sloučit eBanka s Raiffeisenbank.

Když na konci devadesátých let padla komunistická vláda, byly zde v podstatě jen tři banky (Komerční banka, Česká spořitelna a Živnostenská banka), které nějakým způsobem dělaly retail. Během následujícího desetiletí prošel náš bankovní trh bouřlivým obdobím, kdy vznikala a posléze z různých důvodů zase zanikala řada menších či větších bank. Nyní se dá říci, že český bankovní trh je zcela stabilizován a karty jsou jasně rozdány. A to dokonce až do té míry, že řada bankovních expertů vyjadřuje názor, že zde už pro nového “hráče“ není žádný prostor. Další banka k nám tak může vstoupit v podstatě jen nákupem některé ze stávajících bank. Ale které, když právě eBanka byla poslední domácí retailovou bankou bez zahraničního kapitálu. Náš bankovní trh si rozdělily významné evropské finanční ústavy, které odsud s největší pravděpodobností nebudou chtít odcházet, ale naopak budou chtít své pozice ještě posilovat.


Raiffeisenbank “spolkne“ eBanku


Takřka na den přesně před rokem, tedy 24. července 2006, koupila rakouská skupina Raiffeisen International od České pojišťovny stoprocentní podíl v bance za 3,7 miliardy korun. Od té doby probíhá postupné slučování obou bank, které vyvrcholí v roce 2009 sjednocením databáze klientů a zavedením jednotného informačního systému. Předtím, v roce 2008, by se měly obě banky sloučit do jedné firmy i po právní stránce a přejít na jeden bankovní kód.


HVB Bank a Živnostenská banka vytvoří UniCredit banku


Obě banky vlastní italská skupina UniCredit Group, což je po HSBC druhá největší evropská bankovní skupina, která poskytuje své služby více než 35 milionům klientů ve 20 zemích. Ke sloučení HVB Bank a Živnostenské banky dojde 5. listopadu 2007. Nová banka ponese jméno UniCredit Bank Czech Republic, a.s. a obchodním spojením obou bankovních domů vznikne čtvrtá největší banka na českém bankovním trhu s bilanční sumou 9 miliard euro. Nová banka bude dceřinou společností Bank Austria Creditanstalt, která je taktéž členem skupiny UniCredit.


Fúze znamená konec dvou známých brandů


Obě připravované fúze spojuje jeden zajímavý fakt. Živnostenská banka i eBanka byly silné, známé a na našem trhu zavedené značky. Přesto se oba tradiční názvy z našeho bankovního trhu vytratí. Majitelé obou bank, Raiffeisen i Unicredit, totiž deklarovali, že výše zmíněné názvy užívat nebudou. Zvláště překvapivé je to především u Živnostenské banky, která je datem založení 1868 nejstarší bankou u nás.

Když jsme na začátku letošního ruku dělali rozhovor s Luborem Žalmanem, předsedou představenstva a generálním ředitelem Raiffeisenbank, prohlásil doslova: „Retailové bankovnictví nemůže být ziskové, když ho děláte v malém. Spojení nám přinese takové úspory nákladů a naopak zvýšení některých druhů výnosů, že to posune naši ziskovost o úroveň výš.“ Právě ziskovost je alfou a omegou dnešního bankovnictví, a tedy i hlavním důvodem obou fúzí.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ