Aby se dovolená nestala noční můrou

18.07.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Základním stavebním kamenem cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh, jehož uzavření by mělo být samozřejmostí. Ovšem existují případy, kdy se pojišťovna zbavuje odpovědnosti a odmítá plnění.

Téma týdne: Cestovní pojištění v kostce

Sezóna dovolených je již v plném proudu, a tak se řada z nás již má vybráno to pravé místo, kde hodlá strávit pár dní odpočinku. Ovšem i na dovolené se může stát řada nemilých událostí. Zdravotní komplikace či úraz tak z poklidné dovolené mohou učinit noční můru. Jedním z řešením, jak vyloučit resp. omezit riziko negativních dopadů, je uzavření cestovního pojištění. Jen tak můžete vycestovat do zahraničí s vědomím jistoty, že jste zabezpečeni pro případ náhlého onemocnění či úrazu.

V současnosti u nás působí řada pojišťoven, které mají ve své nabídce právě cestovní pojištění, které tak získává značnou variabilitu. Jednotlivé druhy se liší rozsahem krytí rizik, jelikož mají stanoven různě vysoký limit plnění tj. maximální výše částky, kterou pojišťovna v případě vzniku pojistné události vyplatí. Před samotným sjednáním smlouvy o cestovním pojištění je dobré vzít v úvahu určitá kriteria, které mohou výši pojistné částky ovlivnit, jako např. cíl a účel cesty, současný zdravotní stav, atd.


Léčebné výlohy samozřejmostí


Hlavní složkou cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh, jehož uzavření je téměř povinností při výjezdu do kterékoliv země. Jsou z něj hrazeny nezbytné náklady pojištěného spojené s léčbou a ošetřením, jako např.:

  • lékařské ambulantní ošetření
  • pobyt v nemocnici
  • stomatologická péče (v akutních a bolestivých případech)
  • přeprava do nejbližšího zdravotnického zařízení
  • repatriace pojištěného, tj. návrat zpět do vlasti
  • převoz tělesných ostatků v případě smrti, aj.


Asistence se vždy hodí …


V případě potřeby mohou být hrazeny také náklady na převoz nezletilých dětí či pojištění opatrovníka tj. blízké osoby, která zůstane u pacienta v průběhu hospitalizace. Další nezanedbatelnou součástí pojištění léčebných výloh bývá asistenční služba, která poskytuje nepřetržitou pomoc, ocitnete-li se v nouzové situaci.

K pojištění léčebných výloh je možné sjednat různá připojištění (např. úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění zavazadel, storna cesty, atd.). Jejich uzavření není nezbytně nutné, ovšem rozhodně není na škodu.


Sport, turistika či ležení na pláži?


Právě destinace a účel cesty může hrát při sjednávání smlouvy klíčovou roli. Pojišťovny zpravidla zohledňují, zda máte v úmyslu dovolenou proležet na pláži, hodláte vyrazit za poznáním nebo zda plánujete svůj zahraniční pobyt adrenalinově prosportovat. Pokud se na své dovolené zraníte při seskoku padákem či na raftu na divoké vodě, může se stát, že pojišťovna odmítne plnění, jelikož na jmenované aktivity se pojištění nevztahovalo. Obdobná situace platí i pro destinace. Státy, ve kterých hrozí válečný konflikt či jiné nepokoje, bývají zařazeny do rizikových destinací, tj. jsou uvedeny ve výlukách.

Proto před samotným podpisem smlouvy je třeba pečlivě prostudovat všeobecné podmínky pojistné smlouvy. Zvláště řádky týkající se již zmíněných výluk z pojištění by neměly zůstat opomenuty.

 

dovol.jpgDovolená je dobou odpočinku. Ani v této době se však nevyhneme nepříjemnostem. Pomoci nám může cestovní pojištění, kterému se věnujeme v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků! Dozvíte se, proč se pojistit, co to jsou léčebné výlohy a výluky z pojištění, jaké lze zvolit připojištění nebo k čemu jsou asistenční služby.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ