Nezaměstnanost klesá, pracovní trh doznává změn

08.08.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nezaměstnanost v posledních měsících klesá, což je pro ekonomiku dobrá zpráva. Poněkud horší je, že klesá i počet drobných zaměstnavatelů a menších firem, stejně jako ubývá kvalifikované pracovní síly.

Koncem minulého týdne Český statistický úřad zveřejnil makroekonomické statistiky, podle kterých se míra nezaměstnanosti dostala na nejnižší úroveň za posledních 10 let. Podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) klesla míra nezaměstnanosti v České republice ve druhém čtvrtletí meziročně o 1,8 procenta na 5,3 procenta. Vyjádřeno absolutními hodnotami se počet nezaměstnaných v tomto období snížil o 92.200 osob na 274.000 lidí.

Celkem mělo ve druhém čtvrtletí práci 4,91 miliónu lidí, což je o 88.000 zaměstnaných osob více, než ve stejném období loňského roku. Svůj podíl na těchto pro ekonomiku pozitivních výsledcích má jak sekundární sektor zahrnující průmysl a stavebnictví, který tvořil 40 procent celkové zaměstnanosti, tak i sektor terciální, tj. služby včetně dopravy, s podílem 56,3 procenta. Na primární sektor ekonomiky, tj. zemědělství, lesnictví a chov ryb, připadlo ve druhém čtvrtletí 3,7 procenta pracujících.


Průmyslu se daří, drobných podnikatelů ubývá


Ze zveřejněných výsledků šetření ČSÚ kromě snižování počtu nezaměstnaných vyplývá i jeden negativní pokles. Za druhé čtvrtletí letošního roku klesl počet podnikatelů se zaměstnanci o téměř deset tisíc na 186 tisíc, což představuje zhruba pětiprocentní pokles. Podle Hospodářské komory ČR je tento pokles způsoben především úbytkem drobných zaměstnavatelů a menších firem, které jsou nuceny ukončit svou činnost.

Zatímco velkým firmám se v tuzemsku dlouhodobě daří a prosperují a průmysl se stal hlavním tahounem české ekonomiky, podmínky pro malé a střední firmy ale i přes dílčí zlepšení vykazují značné rezervy. „Jedna velká stavební firma pohltí zakázky pro desítky malých, taková je dnes u nás situace. Velké společnosti posilují, v sektoru malých a středních je ale situace trochu jiná. Mnozí podnikatelé také mohou být unaveni komplikovaným prostředím, množstvím byrokracie a povinností, které musí plnit vůči státu. Ti, kteří začínali v devadesátých letech, se již nyní mohou cítit podnikáním vyčerpáni a raději činnost ukončí, boj s úřednickým molochem vzdají,“ říká prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek


Poptávka po kvalifikaci převyšuje nabídku


Česká ekonomika v posledních dvou letech šlape a nasává stále větší množství pracovních sil, což se podepsalo i na tuzemském trhu práce. Česká republika se stala vyhledávanou lokalitou pro zahraniční firmy, a to z různých oblastí, především však průmyslových oborů. Ovšem přibylo i několik nových administrativních center. Přicházející firmy často poptávají kvalifikovanou pracovní sílu, která v současnosti převyšuje její nabídku.

Nedostatek pracovních sil je jedním z rizik dalšího tempa růstu ekonomiky. Obory jako pokrývači, klempíři či sklenáři, ale i mnohé další, v některých krajích neotvírají nové ročníky. V systému učňovského školství jsou tak značné trhliny a nefunguje, tak jak by měl, resp. tak jak si pracovní trh žádá. Nezájem o manuální obory trápí i zaměstnavatele, pro něž je tento stav velkým rizikem pro další rozvoj. Některé firmy proto přiváží kvalifikované pracovníky z jiných států. K tradičnímu Slovensku náboroví pracovníci často míří do Bulharska a Rumunska, tj. do států, které se staly součástí Evropské unie začátkem letošního roku.

Vyhlídky na zlepšení přitom nejsou valné, populačně chudé ročníky, které nyní začínají opouštět základní školy, situaci spíše zhorší. Podle demografických údajů se to týká přibližně následujících čtyř po sobě jdoucích let. Struktura pracovního trhu z hlediska nabídky a poptávky tak v brzké době nenazná žádných větších změn a nedostatek kvalifikované síly se zřejmě bude nadále prohlubovat.


Další snižování nečekejme


Jak se bude vyvíjet nezaměstnanost v dalších dvou kvartálech, to záleží na mnoha faktorech. Nelze však očekávat, že by se míra nezaměstnanosti v dalších měsících dramaticky měnila, ať už jakýmkoliv směrem. I přesto, že určitý prostor pro snížení by se ještě našel. Přispívá k tomu jednak sociální systém, který nemotivuje nezaměstnané pracovat, ale svoji roli také sehrává nedostatečná kontrola, která umožňuje práci na černo. Být přihlášený na úřadu práce, pobírat dávky v nezaměstnanosti a přesto si nějakou tu korunu přivydělat, to není mezi českou nezaměstnanou veřejností nic neobvyklého. Podle některých odhadů se k tomu odhodlá až polovina všech nezaměstnaných.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU