Ušetřit se dá i na pohonných hmotách

17.08.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Díky současné ceně pohonných hmot se provoz vozidla stává důležitým výdajem nejednoho rodinného rozpočtu. Přesto se najdou způsoby, jak na pohonných hmotách ušetřit. Stačí jen vědět, kdy a kde nakupovat.

Téma: Pohonné hmoty od A do Z

Pořízení vozidla není zrovna levnou záležitostí. Ať už zvolíte leasing, úvěr nebo dáváte přednost nákupu za hotové. Ovšem tento jednorázový výdaj není jediným nákladem. Další tisíce korun spolkne pojištění, ať už havarijní či povinné ručení, nebo údržba vozidla. A samozřejmě nesmíme zapomenout na tankování. Díky rostoucím cenám se pohonné hmoty stávají bezpochyby největším výdajem na provoz vozidla. Jak učinit provoz vozidla pro rozpočet domácnosti přijatelnější?


Kde a za kolik natankovat?


Bezesporu nejjednodušším způsobem, jak ušetřit na pohonných hmotách, je přestat jezdit automobilem a využívat hromadné dopravy. Málokdo se však odhodlá k takto radikálnímu řešení. Uspořit se dá i jinak. Několik desítek korun na nádrži mohou ušetřit motoristé při pečlivém výběru čerpacích stanic.

Zřejmě nikoho nepřekvapí, že nejdražší palivo je v Praze, alespoň dle statistik společnosti CCS. Průměrná cena naturalu 95 se v naší metropoli za poslední rok vyšplhala na 29,16 korun za litr, nafta přišla průměrně na 28,23 korun. Nejlevnějším benzínem se naopak může pochlubit Ústecký kraj, kde za litr naturalu řidiči zaplatili 28,57 korun, litr nafty je přišel na 27,64 korun. Z uvedených čísel je zřejmé, že ústecký řidič mohl litr benzínu stejně jako nafty natankovat o 0,59 korun levněji než jeho pražský kolega.

To jsou však jen průměrné hodnoty, jak je evidují čerpací stanice zařazené do akceptační sítě společnosti CCS. Pokud se podíváme na jednotlivé prodejce pohonných hmot, najdeme v cenách podstatně výraznější rozdíly, a to i v rámci jednoho regionu.

Ceny pohonných hmotZajímají vás aktuální cena pohonných hmot? Průměrné ceny naturalu 95 a nafty v celé České republice, stejně jako v jejich jednotlivých krajích naleznete v sekci Pohonné hmoty.

Hypermarkety lákají na nízké ceny


V dnešních dnech se celorepublikový cenový průměr pohybuje kolem 30,40 za litr Naturalu, nafta je o zhruba 2 koruny levnější. Podstatně přijatelnější ceny můžeme najít zejména v blízkosti velkých obchodních řetězců provozující vlastní čerpadla, např. Makro, Globus či Hypernova. Nízká cena bývá v některých případech podmíněna útratou určitého objemu peněz za nákupy.


Diesel či plyn?


Úsporné se na první pohled může zdát nákup vozidla s dieselovým motorem nebo využití vozů na plyn (LPG). Vyšší pořizovací náklady na naftová auta nebo přestavby vozů na LPG výhodu levnějšího provozu poněkud stírají. Proto zřejmě nemá význam zejména pro víkendové řidiče uvažovat o této alternativě. Ovšem řidiči, kteří ročně najezdí několik desítek tisíc kilometrů, mohou díky naftě či plynu výrazně ušetřit.


Zimní měsíce jsou k řidičům přijatelnější


Ceny pohonných hmot se mění nejen v závislosti na regionu či prodejci, ale také na ročním období. V zimních měsících je tak benzín i nafta o několik korun nižší než například uprostřed letní sezóny, kdy je poptávka po pohonných hmotách nejvyšší. I letos se dá očekávat, že s klesajícími teplotami poklesnou i ceny pohonných hmot.

Zřejmě každý řidič má svou oblíbenou síť čerpacích stanic nebo jezdí ke stále stejným stojanům benzínových pump. Důležitější nežli cena je kvalita. A u pohonných hmot to platí dvojnásob. Tankovat za dvacetikorunu je sice příjemné, ovšem ne vždy ekonomické. Zvláště pokud díky ne příliš kvalitnímu benzínu měníte každý měsíc několik automobilových součástek.

 

Pohonné hmoty od A do ZV naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků si tentokrát můžete přečíst o pohonných hmotách. Dozvíte se jaké alternativní pohony mohou dnešní automobily pohánět, jak se tvoří cena pohonných hmot, jak je ovlivňuje cena ropy a v neposlední řadě jak ušetřit na výdajích na pohonné hmoty.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU