Jihomoravská metropole v centru leteckého dění

21.08.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Za necelé tři týdny se na mezinárodním letišti v Brně uskuteční v pořadí již čtrnáctý ročník leteckého festivalu Czech International Air Fest. Jde o jednu z nejprestižnějších akcí v Evropě, kterou by si neměl nechat ujít žádný fanoušek létání.

Ve dnech 8. – 9. září 2007 se pod záštitou předsedy Senátu Přemysla Sobotky, ministryně obrany Vlasty Parkanové a hejtmana Jihomoravského kraje Stanislava Juránka na mezinárodním letišti v Brně uskuteční čtrnáctý ročník leteckého festivalu pod názvem Czech International Air Fest - CIAF, který je největší akcí svého druhu u nás a jednou z nejznámějších v Evropě.


Hvězdy na nebi


Letošní ročník CIAF, stejně jako ty předchozí, bude skvělou přehlídkou soudobé letecké techniky. Soutěžit se bude v pěti kategoriích a kromě bojových letounů budou k vidění i špičkoví sportovci na svých strojích. Kdo by dnes neznal například Petera Besenyeiho na EXTRA 300S, excelentního maďarského pilota, hvězdy letošního Red Bull Race závodu v Abu Dhabí. Pozadu nezůstanou ani naši reprezentační piloti z Moravské Třebové nebo piloti policie České republiky.

CIAF.jpgMezi skutečné perly pak můžeme zařadit skvělou skupinu Breitling Jet Team z Francie, létající přesně jako švýcarské hodinky, které mají v názvu. Rovněž skupina 4 x Galeb G-2 Hvězdy ze Srbska zaručeně ukáží skvělé vystoupení.


Několik leteckých debutů


Premiérově se na CIAF představí C-17 Globemaster, čtyřmotorový těžký strategický transportní letoun vzdušných sil Spojených států. Piloti tohoto supermoderního létajícího kolosu předvedou jeho takticko-technické možnosti. Mimoto se příznivci létání mohou těšit na letové ukázky F-15 z USAF, MiGy -29 ze Slovenska, F-16, C-27J Spartan, JAS 39 Gripen, L-159, Mi-24 vzdušných sil naší armády.  Svoji premiérovou účast si odbude i strategický bombardér B1B, který bude patřit mezi ozdoby letošního CIAF. K vidění byly tyto majestátní letouny nad Brnem již před šesti lety, kdy provedly pouze průlet, letos si je budou moci návštěvníci prohlédnout z blízka.


Pět plus jeden speciál


c_17.jpgKromě pěti tradičních kategoriích se organizátoři rozhodli pro jedno speciální ocenění – cenu pro posádku letounu z nejvzdálenější mateřské základny. Hlavní cena hejtmana Jihomoravského kraje, kterou je přesná replika francouzské šavle z bitvy u Slavkova, za absolutně nejlepší letovou ukázku se mezi letci v celém světě již stala pojmem a prestižní záležitostí a zdobí síně slávy zatím u bojových letek v Itálii, Rusku, Ukrajině a Slovensku.

Přestože konečný program akce ještě není přesně znám, již teď je jasné, že k vidění bude výborná letecká podívaná, kterou by si neměl nechat ujít žádný opravdový fanda letectví a milovník dramatické atmosféry letecké show.

 

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU