Češi vydělávají stále více

04.09.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Podle statistik bere průměrný Čech téměř 21.500 korun. Na druhou stranu průměrná mzda je jen statistická hodnota, na niž nedosáhne velká část zaměstnanců. Nižší než průměrnou mzdu totiž pobírají téměř dvě třetiny pracujících.

Průměrná hrubá měsíční mzda ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 7,4 procenta na 21.462 Kč, což bylo meziročně o 1480 korun více. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, se v průměru zvýšila o 4,9 procenta. Nejrychleji rostly mzdy v podnikatelské sféře. Lidé si v tomto sektoru vydělávali ve 2. čtvrtletí 2007 v průměru 21.687 korun, v nepodnikatelské sféře to bylo 20.673 korun.

A je to právě podnikatelská sféra, která vývoj průměrné mzdy zásadně ovlivňuje, neboť její zaměstnanci tvoří více než tři čtvrtiny z celkového počtu pracujících lidí. Zatímco mzdový vývoj v podnikatelské sféře je plynulejší a je ovlivněn především hospodářskými výsledky firem, vývoj v nepodnikatelské sféře probíhá spíše skokově, protože do značné míry závisí na legislativních krocích vlády a možnostech rozpočtu. Relativně rychlé tempu růstu průměrné mzdy by se mělo ve druhém pololetí roku snížit. Mzdy totiž již nebudou  ovlivňovat sezónní práce.

Nejnižší relativní růst nominálních mezd zaznamenaly odvětví rybolov a chov ryb (o 1,9 procenta), výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody (o 3,2 procenta) a také zdravotní a sociální péče a veterinární činnosti (o 4,4 procenta). Naopak nejvyšší růst vykázalo odvětví obchod a opravy motorových vozidel a dalších výrobků (o 10,6 procenta), ubytování a stravování (o 10,2 procenta) a činnosti v oblasti nemovitostí a pronájmu, podnikatelské činnosti (o 9,1 procenta). Za pozornost stojí fakt, že nejvyšší nominální mzda je v odvětví finanční zprostředkování a je téměř třikrát vyšší než nominální mzda v odvětví ubytování a stravování, kde je mzda naopak nejnižší.Sektor finančních institucí dosahuje dlouhodobě nejvyšších průměrných nominálních mezd, ve druhém čtvrtletí 2007 to bylo 41.352 Kč. Nejnižší mzdy byly naproti tomu zjištěny v sektoru domácností,  tedy mzdy zaměstnanců u fyzických osob nezapsaných do obchodního rejstříku, kde činily pouhých 13.829 korun. 

 

Růstu mezd pomáhá dobrá kondice ekonomiky


Mzdy rostou díky tomu, že se poměrně dobře daří české ekonomice. Rychle rostoucí ekonomika totiž způsobuje růst poptávky po kvalifikované pracovní síle, což v některých odvětvích vede k nedostatku pracovníků a tudíž i k velmi rychlému nárůstu mezd. Typickým příkladem takového odvětví jsou informační technologie. Nedostatek programátorů lze pozorovat takřka ve všech regionech.

I přes svižné tempo růstu mezd budou Češi dotahovat obyvatele západní Evropy poměrně dlouho. "Ty nejoptimističtější výpočty ukazují, že Čech bude brát stejnou mzdu jako Němec nejdříve v roce 2037," říká analytik Next Finance Vladimír Pikora. Průměrná hrubá mzda v ČR je však vyšší než na Slovensku, v Polsku nebo v Maďarsku, a to jak v eurovém vyjádření, tak v kupní síle. Ve srovnání se Slovenskem jsou české mzdy o 35 procent vyšší. Na Slovensku činila v prvním čtvrtletí průměrná mzda při dnešním kurzu 15.112 Kč.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU