Co týden dal?

14.09.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pivo opět podraží, Škodovka bude již brzy vyrábět milion vozů ročně, ceny povinného ručení nejspíš opět vzrostou a celou řadu dalších zajímavých finančních novinek a událostí najdete vnašem pravidleném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Evropská unie vytvoří nový program pro podporu malých a středních firem zabývajících se vědou a výzkumem. Na program, do něhož by se budou moci zapojit i české firmy, by mělo jít během šesti let celkem 400 milionů eur z prostředků EU či členských států.
  • Evropská komise rozšířila o další dvě firmy takzvanou černou listinu leteckých společností, které z bezpečnostních důvodů nesmějí létat do zemí Evropské unie. Na seznam se nově dostaly íránská společnost Mahan Air a ukrajinská Ukrainian-Mediterranean Airlines.
  • Meziroční tempo růstu cen zboží a služeb na Slovensku zůstalo v srpnu beze změn na 2,3 procenta. Analytici v průměru očekávali, že inflace v srpnu klesne na 2,2 procenta. Pokles inflace patří k hlavním kritériím pro zavedení eura, s nímž se na Slovensku počítá od ledna 2009.
  • Podle analytiků hrozí recese amerického hospodářství. Odhady růstu ekonomiky USA se stále snižují. Hlavními faktory možné recese amerického hospodářství jsou potíže s hypotékami pro méně spolehlivé klienty a možný pokles cen domů.
  • Americký Dolar po celý týden výrazně oslaboval jak vůči euru, tak i české koruně. V průběhu týdne byla vytvořena historická minima vůči oběma měnám a euro tak je nyní vůči dolaru nejvýše od svého zavedení v roce 1999. Dolar v těchto dnech srážejí dolů obavy z vývoje ekonomiky USA a očekávání, že centrální banka USA (Fed) příští týden výrazně sníží úrokové sazby.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Dáme vám batoh Husky a finanční prémii!
Jste mladší 45 let a nevíte, u kterého penzijního fondu uzavřít smlouvu? K nově sjednané či převodové smlouvě o penzijním připojištění s měsíčním příspěvkem alespoň 200 Kč získáte od Penzijního fondu České spořitelny jako dárek batoh Husky. Pokud si penzijní připojištění sjednáte on-line prostřednictvím našeho On-line prodeje, získáte navíc od nás finanční odměnu ve výši poloviny vašeho měsíčního příspěvku. Využijte výhodné nabídky a získejte batoh i s finanční prémií. Akce trvá od 3.9.2007 do vyčerpání zásob.


Posledních 7 dní doma

  • Plzeňský Prazdroj zdraží od listopadu pivo o šest až osm procent. Firma se zhruba padesátiprocentním podílem na českém trhu zvýší zřejmě ceny všech svých značek. Důvodem zdražení jsou výrazné nárůsty cen sladovnického ječmene a chmelu na celém evropském trhu.
  • České aerolinie si objednaly osm nových letadel typu Airbus A319 na střední tratě. Letadla firma převezme od výrobce, společnosti Airbus SAS, v letech 2011 a 2012. České aerolinie v současnosti provozují 50 letounů. Airbusy ve flotile nahradí starší letadla Boeing 737.
  • Česká republika v prvním pololetí letošního roku získala prostřednictvím agentury CzechInvest 83 nových investičních projektů. Celková hodnota těchto investic dosáhla 49,025 miliardy korun, přičemž zhruba třetina projektů pochází z Česka.
  • Největší tuzemský telekomunikační operátor Telefónica O2 koupil 100 % v české softwarové firmě Deltax Systems, která patří mezi deset nejvýznamnějších systémových integrátorů v ČR. Transakce ještě podléhá schválení Úřadem na ochranu hospodářské soutěže.
  • Tuzemská míra nezaměstnanosti zůstala v srpnu na červencových 6,4 procenta. Loni v srpnu nezaměstnanost činila 7,9 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost panovala na Mostecku, kde dosáhla 17 procent. Naopak nejnižší nezaměstnaností se může pochlubit okres Praha-západ s 1,8 procenta.
  • Kamiony a autobusy na tuzemských dálnicích zaplatily od zavedení mýtného začátkem roku do konce srpna již 3,6 miliardy korun. Po mírném poklesu zaregistrovaném v prvních dvou srpnových týdnech výběry mýta znovu rostou. V červenci přinesl mýtný systém téměř 460 milionů a v srpnu pak 466 milionů korun.
  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto zřejmě vyrobí milion vozů ročně již v roce 2010, tedy o pět let dříve, než počítaly původní odhady. Z pásů ve škodovce letos sjede více než 600.000 vozidel a příští rok to bude 800.000 vozidel.
  • Státní dluh České republiky stoupl ke konci června na 856,1 miliardy korun. Za prvních šest měsíců letošního roku se tak zvýšil o 53,6 miliardy korun. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 84.000 korun. Za celý loňský rok se stát zadlužil o více než 111 miliard korun.
  • Ceny povinného ručení na příští rok podle odhadů domácích pojišťoven zřejmě mírně vzrostou. Nehod je sice zhruba stejně jako v minulém roce, roste však prý objem škod na zdraví. Ke zdražení pojistek by podle nich měla přispět také rostoucí cena práce a náhradních dílů či připravovaný růst limitu výplat pojišťoven.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru


Investorský magazínZajímáte se o oblast investování a dění na finančních trzích? Pak si nenechte ujít Investorský magazín. Téma pro první díl druhého roku vysílání Investorského magazínu bude investiční vzdělání. Tentokrát mimořádně až v neděli v 7:30, s reprízou v úterý v 9:00.


Fintriky

Na finančním trhu působí celá řada finančních subjektů v různých oblastech – od kapitálových trhů přes bankovnictví a oblast leasingu až k pojišťovnictví. Subjekty, které v těchto značně rozdílných finančních oblastech působí se sdružují do asociací, které pak slouží k ochraně zájmů svých členů a daného trhu. A právě asociacím existujícím na našem finančním trhu jsme se věnovali v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků.


Anketa

Podle předběžných odhadů bude letos prodáno rekordních 2,15 milionu zájezdů a průměrné výdaje na letní dovolenou dosáhnou téměř 15.000 korun, tedy bezmála o tisícovku více než v loňkém roce. Celý týden jsme se vás proto ptali, kolik jste za letní dovolenou utratili vy? A zde jdou vaše odpovědi:

  • Více než 15.000 - 43 %
  • Méně než 15.000 - 21 %
  • Na dovolené jsem nebyl/a - 36 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU