Němečtí strojvůdci stávkují, ale jen na krátkých tratích

05.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 5. října (zpravodaj ČTK) - Němečtí strojvůdci na lokálních a regionálních tratích dnes v 08:00 SELČ zahájili ohlášenou tříhodinovou stávku. Protestní akci na dálkových spojích dnes nad ránem zakázal pracovní soud v Chemnitzi, ale i na těchto tratích je nutno počítat s výpadky a zpožděním, neboť připravený mimořádný jízdní řád německé dráhy nemohly narychlo změnit.

Mimořádná opatření bez ohledu na to, že se protest nakonec nedotkl dálkových spojů, zavedly i České dráhy. Podle mluvčího Ondřeje Kubaly platí ve čtvrtek oznámený scénář, podle kterého budou po celý den vlaky EuroCity do Německa končit v Drážďanech, kam je výjimečně dopraví čeští strojvůdci.

Podle prvních informací dnes ráno na německých železnicích a nádražích chaos nenastal. Mnozí lidé dojíždějící do práce vlakem si přivstali a přesunuli se do zaměstnání ještě před osmou, kdy místní spoje jezdily bez omezení.

Bez ohledu na omezený rozsah stávky platí zvláštní jízdní řády pro všechny vlaky. Kromě zhruba poloviny lokálních a příměstských souprav nevyjede dnes také asi třetina dálkových a expresních vlaků. Nouzový jízdní řád platí pro tyto spoje už od 04:00 SELČ.

Německé odbory chtějí pro strojvůdce vymoci zvláštní tarifní smlouvu, která by jim zajistila zvýšení platů o 31 procent. Pokud se v příštích dnech nedohodnou se státní společností Deutsche Bahn (DB) na úpravě tarifní smlouvy, jsou odhodlány ve stávce pokračovat i po víkendu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK