Prezident podepsal zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů

05.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podepsal zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů. ČTK to oznámil ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek. Zákon je rozsáhlým souborem změn, které mají od příštího roku nastat v daňové a sociální oblasti a ve zdravotnictví.

Podle vlády má tato první etapa reformy veřejných financí zastavit zadlužování země. Opozice s tím nesouhlasí, ČSSD se hodlá kvůli zákonu obrátit na Ústavní soud.

Klaus připustil oprávněnost námitek, podle nichž má zákon o stabilizaci veřejných financí legislativní vady a hrubé chyby. Myslí si ale, že předloha není v rozporu s ústavou.

Od začátku příštího roku budou lidé například hradit poplatky za návštěvu u lékaře či pobyt v nemocnici. Každoroční zvyšování životního minima a dávek se zruší, pravidelně porostou jen penze. Sníží se porodné. Po první tři dny nemoci lidé nebudou dostávat nemocenskou. Zavede se jediná daň z příjmu ve výši 15 procent z takzvané superhrubé mzdy, tedy ze mzdy před odvedením pojistného. Reálně tak bude činit 23,1 procenta. Spodní sazba daně z přidané hodnoty, která je u potravin či léků, se zvýší z pěti na devět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK