Němečtí strojvůdci ukončili stávku

05.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Praha 5. října (zpravodaj ČTK) - Němečtí strojvůdci na lokálních dnes v 11:00 SELČ ukončili tříhodinovou stávku, kterou si chtěli vynutit výrazné zvýšení mezd. Nádraží ve velkých městech se potýkala s návalem cestujících hlavně v ranní dopravní špičce, kdy se lidé přesouvali příměstskými vlaky do zaměstnání. Naopak dálkových meziměstských rychlíků se stávková aktivita dotýkala méně. Omezení, s nimiž je nutné plošně počítat po celý den, se však týkají i spojů mezi Německem a Českou republikou.

Spolkové dráhy Deutsche Bahn (DB) na dnešek připravily mimořádné jízdní řády, které už nebylo možné po oznámení skutečného rozsahu stávky měnit. Odbory německých strojvůdců (GDL) totiž oznámily dobu stávky až ve čtvrtek odpoledne a příslušný pracovní soud v saském Chemnitzi až dnes nad ránem rozhodl, že stávkovat se nesmí na dálkových tratích a v nákladní dopravě. Bez ohledu na omezený rozsah stávky platí od 4:00 SELČ zvláštní jízdní řády pro všechny vlaky.

Zatímco regionálních a lokálních vlaků dnes oproti běžnému pracovnímu dni vyjela zhruba polovina, například dálkové expresy ICE z Berlína byly podle zástupců drah vypraveny téměř všechny. Po stávce usiluje Deutsche Bahn o navrácení provozu na železnici pokud možno co nejdříve do normálního stavu. I po 13:00 SELČ však budou vlaky na jednotlivé tratě vyjíždět jen ve dvacetiminutových intervalech, informoval berlínský rozhlas.

Situace se liší region od regionu. Většina místních vlaků nevyjela v západoněmeckém Dolním Sasku, příměstské vlaky ve velkých bavorských městech jezdí v delších intervalech, v Meklenbursku-Předním Pomořansku na severu Německa a ve východoněmeckém Braniborsku řeší dráhy výpadky nasazením náhradní autobusové dopravy.

Mimořádná opatření - bez ohledu na to, že se akce nakonec nedotkla dálkových spojů - zavedly i České dráhy. Podle mluvčího Ondřeje Kubaly platí scénář oznámený ve čtvrtek, podle kterého budou po celý dnešek vlaky EuroCity do Německa končit v Drážďanech, kam je výjimečně budou dopravovat čeští strojvůdci.

Německé odbory strojvedoucích GDL si chtějí vymoci vlastní tarifní smlouvu, která by jim zajistila zvýšení platů o 31 procent. Deutsche Bahn tvrdí, že požadavky strojvůdců odporují principu jednoty tarifů a nejsou v souladu s tarifními smlouvami, které DB uzavřela s ostatními drážními odborovými svazy, s nimiž se dohodla na zvýšení mezd o 4,5 procenta. Dráhy nabízejí stejné navýšení i strojvedoucím, jejich odbory to však odmítají. "Nabídka drah není žádná nabídka, ale ohlupování," prohlásil dnes šéf GDL Manfred Schell. Odbory jsou odhodlány pokračovat ve stávkách i po víkendu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK