Temelín odpojí turbínu 1. bloku, druhý blok odstaví zkouška

05.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 5. října (ČTK) - První blok temelínské jaderné elektrárny, který je po dvouměsíční odstávce v provozu teprve od minulého čtvrtka, přestane v neděli dodávat elektřinu. Výrobu musí energetici na zhruba deset hodin zastavit, aby opravili závadu na olejovém systému ventilu. Ten reguluje přívod páry na turbínu a blok proto nepracuje na plném výkonu. Mimo provoz bude o víkendu krátce i druhý blok kvůli zkoušce regulačních tyčí. Sdělil to tiskový mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Jako první odstaví obsluha elektrárny dnes pozdě večer druhý výrobní blok. Během soboty na něm technici provedou pravidelné testy regulačních tyčí, které zastavují štěpnou reakci. Znovu k síti se má blok připojit ještě týž den večer. V neděli časně ráno pak Temelínští sníží výkon prvního bloku a odpojí jeho turbínu. Oprava by měla trvat deset hodin. Poté začne blok znovu vyrábět elektřinu a elektrárna bude vyrábět na maximum.

"Problém na jednom ze čtyř ventilů v sekundární části prvního bloku se objevil poté, co jsme blok připojili k síti po nedávné odstávce. Situaci jsme vyhodnotili tak, že nejlepší bude provést opravu při sníženém výkonu bez odstávky bloku," dodal mluvčí.

Téměř dva měsíce trvající odstávka na prvním bloku skončila minulý týden. Technikům se jí teprve podruhé od roku 2000, kdy je Temelín v provozu, podařilo oproti původnímu plánu. Její konec uspíšili o necelých šest dní. Naposledy se tak stalo v roce 2004.

ČEZ odstávku využil k výměně vysokotlakého dílu na turbíně a především k obměně čtvrtiny paliva. Do reaktoru energetici vsadili nové soubory s obohaceným uranem od americké firmy Westinghouse. Ty nahradily původní kazety, které se kroutily více, než se očekávalo. Nyní je v reaktoru prvního bloku 91 modernizovaných souborů ze všech 163, které obsahují 92 tun paliva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK