Kraje: Do roku 2010 nelze vodohospodářskou infrastrukturu obnovit

05.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 5. října (ČTK) - Termín dokončení vodohospodářských staveb v České republice, které mají do roku 2010 zajistit plnění norem Evropské unie na čistotu vod, je podle hejtmanů ohrožen. Ještě nejsou dokončeny stovky staveb a přitom není jasné, jak budou financovány. Náklady na ně jsou odhadovány zhruba na 95 miliard korun. Česká republika má přitom od EU už nyní výjimku. Novinářům to dnes řekl po jednání Rady Asociace krajů České republiky hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.

Na rekonstrukce nebo stavbu nových čistíren odpadních vod potřebují města a obce kolem 75 miliard korun. Dalších asi 20 miliard si vyžádají akce, které souvisejí s kanalizacemi. Podle Skokana je zřejmé, že tyto náklady nemohou pokrýt jenom příjmy z vodného a stočného.

"Příjmy mohou pokrýt tak třetinu nákladů. Zbytek musí být dotace. Ať už od státu nebo z Evropské unie. Termín do roku 2010 se ovšem krátí a o způsobech hrazení prací na vodohospodářských akcích není jasno," uvedl Skokan.

Hejtmani zopakovali, že hlavním problémem je termín, jehož schválení v EU připustily předchozí vlády. Označili ho za nereálný. Za další chybu považují, že bylo celé území České republiky označeno ve vztahu k vodám jako citlivé. To je unikát, poznamenal hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. Za nezbytnou podmínku, jak stihnout alespoň co největší počet staveb, považují hejtmani projektovou připravenost.

"Situace je spíše taková, že většina měst a obcí má projekty připravené. Teď čekají, jak a kde budou žádat o peníze. Potřebovaly by začít stavět, ale nemohou. Jakmile se investiční akce rozjedou, nelze do nich už z pohledu dotací vstupovat. Jako reálný termín pro dokončení všech staveb považujeme spíše roky 2015 až 2020," dodal Skokan.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK