Britská Barclays se vzdala boje o nizozemskou banku ABN Amro

05.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam/Londýn 5. října (ČTK) - Britská banka Barclays PLC se dnes stáhla z boje o převzetí nizozemské banky ABN Amro Holding NV. Rozhodnutí se všeobecně čekalo, protože nabídka Barclays byla nižší než konkurenční nabídka konsorcia vedeného Royal Bank of Scotland. To tak nyní zůstává jediným zájemcem. Akvizice má být největším bankovním převzetím v historii.

Cena, kterou nabízela Barclays, byla mnohem nižší, než 71 miliard eur (téměř dva biliony Kč), které nabízí za převzetí konsorcium, ve kterém je kromě RBS i španělská banka Santander a belgicko-nizozemská finanční skupina Fortis. Generální ředitel nizozemské banky Rijkman Groenink na nedávné valné hromadě označil cenu nabízenou Barclays za příliš nízkou. Akcionářům však přímo nedoporučil ani druhou nabídku.

Barclays i konsorcium uskutečnily nabídku na odkup akcií. Barclays se však během tendru, který skončil ve čtvrtek, nepodařilo přilákat dostatek zájemců, kteří by jí akcie ABN prodali. Tendr konsorcia končí dnes a očekává se, že výsledky oznámí v pondělí, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK