PF nabízí k pronájmu 9800 ha pozemků, zatím o ně nebyl zájem

05.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Pozemkový fond nabízí k pronájmu téměř 59.000 zemědělských pozemků a celkové výměře zhruba 9800 hektarů. Jde o menší pozemky již od čtyř metrů čtverečních, mimo jiné remízky či meze. Více než 60 procent parcel je menších než 1000 metrů čtverečních, řekl ČTK mluvčí PF Michal Bureš s tím, že o tuto půdu zatím nebyl zájem. Fond nabídku k pronájmu otiskuje jednou za půl roku. Dnes vyšla na pěti stránkách deníku Právo.

Inzerát podle Bureše obsahuje seznam katastrálních území, kde je půda k pronájmu, a nabízenou výměru. Podrobné seznamy parcel jsou na webových stránkách fondu. O pronájem se může přihlásit kdokoli, kdo není dlužníkem fondu. V nabídce je i zhruba 1700 parcel s různými hospodářskými budovami.

Fond spravuje asi 430.000 hektarů státní půdy, což je zhruba desetina zemědělského půdního fondu. Pozemky postupně odstátňuje. Vedle bezúplatných převodů zejména vypořádává restituční nároky na náhradní pozemky. Státní půdu také prodává. Pozemky, která zatím odstátněny nebyly, PF pronajímá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK