Pražská burza vykázala nejlepší výkon za posledních šest týdnů

05.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Akciový trh pražské burzy ve 40. týdnu předvedl nejsilnější růst za posledních šest týdnů a pokračoval tak ve smazávání ztrát z letních měsíců. Hlavní index PX přidal 3,59 procenta na 1881,5 bodu. Výkonem nejvíce vynikly akcie banky Erste, které se zhodnotily o osm procent na 1609 korun, vyplynulo ze statistik.

Do akcií Erste se podle makléřů přelévaly peníze investorů z akcií konkurenční Komerční banky, protože u rakouského ústavu analytici očekávali vyšší růst. Erste například plánuje do roku 2010 investovat na Ukrajině 400 milionů eur a výrazně rozšířit podíl na tamním trhu. Akcie KB oslabily o 1,2 procenta na 4441 korun.

Nová maxima několikrát posunuly akcie energetické skupiny ČEZ, jež uzavřely výše o pět procent na ceně 1246 korun. Firma ING přiřadila akciím ČEZ investiční doporučení "kupovat" s 12měsíční cílovou cenou 1400 korun. Analytici firem Patria/KBC pak zvýšili odhad ceny ČEZ na 1384 korun na akcii. Analytici firmy Cyrrus ale snížili investiční doporučení k akciím ČEZ na stupeň "držet" z předešlého "koupit" při cílové ceně 1245 korun.

Rekordy lámaly i akcie petrochemického holdingu Unipetrol a nakonec si polepšily o 3,8 procenta na 317,1 koruny. Česká spořitelna nově začala doporučovat akcie Unipetrolu "kupovat" s ročním cenovým stropem 367 korun, což znamenalo zvýšení o 101 korun. Důvodem bylo hlavně očekávání udržení vysokých petrochemických marží v následujících letech a zvýšení kapacity Unipetrolu právě v tomto segmentu.

Vydělávaly i realitní emise. Třeba akcie ECM zpevnily o 2,6 procenta na 1604 korun. Podporou byly i aktivity v Číně, kde ECM zakoupila kancelářskou budovu Metropolis Tower v Pekingu. Proti směru trhu pak také šly akcie autobazaru AAA Auto a výsledkem byla ztráta 1,35 procenta na 54,94 koruny. Investoři přitom nakoupili v zářijovém veřejném primárním úpisu akcie AAA Auto za 55,1 koruny.

Celkové obchody s akciemi činily nadprůměrných téměř 21 miliard korun. Minulý týden byl objem 16,7 miliardy korun, ale kvůli státnímu svátku se obchodovalo jen čtyři dny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK