Bursík:ČEZ nevybral na obnovu nejlepší technologie, ta to odmítá

05.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. října (ČTK) - Energetická společnost ČEZ nezvolila při modernizaci uhelných elektráren Prunéřov II a Tušimice II nejmodernější dostupné technologie, řekl dnes na tiskové konferenci ministr životního prostředí Martin Bursík. ČEZ ale tvrdí, že používá nejmodernější postupy, jež jsou dostupné pro projekty s životností 25 let; po této době již nebude pro obě elektrárny dostatek uhlí.

ČEZ nahradí podle Bursíka elektrárny s účinností 32 procent zdroji s účinnosti 37,5 procenta. "To nejsou nejlepší dostupné technologie, to jsou technologie, které byly nejlepší v 70. a 80. letech minulého století," uvedl Bursík. Špatná volba podle ministra zablokuje další modernizaci na dalších 25 let.

"Kdyby ČEZ na ty dvě elektrárny (Prunéřov II a Tušimice II) dal stejnou technologii, kterou dává do Ledvic, tak se ušetří jedno procento spotřeby primárních zdrojů energie v České republice a miliony tun emisí oxidu uhličitého," řekl Bursík.

"Kdyby se v Prunéřově či v Tušimicích stavěla elektrárna jako v Ledvicích, ale s omezenou životností 25 let, cena elektřiny v ní vyrobená by byla extrémně vysoká," namítla mluvčí ČEZ Eva Nováková.

V elektrárně Ledvice chce společnost koncem letošního roku začít s výstavbou nového zdroje o instalovaném výkonu 660 megawatt. ČEZ již pro výstavbu získal státní autorizaci a územní rozhodnutí. Nová elektrárna v Ledvicích s účinností 42,5 procenta bude podle Bursíka pracovat s čistou uhelnou technologií. ČEZ ale na rozdíl od Tušimic a Prunéřova plánuje, že nový zdroj v Ledvicích bude v provozu 40 let. "Pro projekt elektrárny v Ledvicích používáme nejmodernější dostupné technologie, které odpovídají době životnosti 40 let," dodala Nováková.

Modernizaci elektrárny Tušimice II, kde budou do roku 2010 komplexně obnoveny čtyři hnědouhelné bloky o výkonu 200 MW, zahájil ČEZ začátkem června. V elektrárně Prunéřov II mají být provozovány tři obnovené bloky, každý o výkonu 250 MW.

Celkem hodlá ČEZ na obnovu až deseti stávajících a výstavbu až tří nových hnědouhelných bloků během následujících šesti let investovat přes sto miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK