Průměrný plat ve státní správě překročí v příštím roce 27.000 Kč

06.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. října (ČTK) - Průměrný plat zaměstnance ve státní správě, včetně mezd ústavních činitelů, by měl v příštím roce vzrůst o téměř pět procent na 27.182 korun. V absolutním čísle dostanou přidáno víc než 1200 korun. Vyplývá to z údajů uvedených v návrhu státního rozpočtu na příští rok. Průměrná hrubá mzda v podnikatelském sektoru by přitom podle předpovědi ministerstva financí měla vzrůst na 23.300 korun měsíčně.

Zpráva k návrhu rozpočtu uvádí, že průměrný plat v takzvaných ústředně řízených organizačních složkách státu a příspěvkových organizacích vzroste o zhruba tři procenta na 22.622 korun. Toto číslo zahrnuje mzdy například policistů, celníků nebo vojáků.

Celkový objem peněz na platy zaměstnanců státu vzroste v příštím roce proti letošku o téměř čtyři miliardy na 130,4 miliardy korun. Do toho jsou však zahrnuty i peníze určené na přípravu předsednictví v Radě EU i samotné peníze z EU. Nejvíc peněz určených na platy, víc než dvě pětiny, půjdou do školství. Rozpočet na ně pamatuje částkou téměř 54 miliardy korun.

Na růstu mezd se podílí jednak zvýšení objemu peněz na platy o 1,5 procenta, ale i změny v kvalifikační struktuře a počtu zaměstnanců zajišťujících agendu spojenou s EU. Nárůst platů v jednotlivých kapitolách je však velmi odlišný a neodráží skutečné posuny v úrovni platů zaměstnanců, upozorňuje materiál.

Vláda letos v dubnu rozhodla, že bude až do roku 2010 snižovat ročně počet zaměstnanců ve státní správě o tři procenta. Ministr průmyslu Martin Říman (ODS) již dříve oznámil, že jeho úřad opustí do konce roku asi 80 lidí, ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) chce do konce roku snížit stavy o pět procent. Nejvíc by mělo propouštění dopadnout na ministerstvo obrany, které zruší v příštím roce kolem 1200 míst. Celkem by mělo zaniknout 3125 míst. Více než tisícovka míst naopak vznikne. Kvůli technické pomoci s programy na čerpání peněz z EU vznikne 684 míst, dalších 301 míst si vyžádá příprava na předsednictví v EU a 223 míst bude potřebovat ministerstvo financí, aby převzalo agendu po zrušené České konsolidační agentuře, která zanikne ke konci letošního roku. Dalším důvodem je přesun Českého hydrometeorologického ústavu a České geologické služby z vědeckovýzkumných organizací mezi příspěvkové organizace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK