Z penzijních fondů nejvíc vynesly Progres a Generali

07.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Z domácích penzijních fondů přinesly svým klientům za posledních deset let nejvyšší výnosy v průměru PF ČSOB Progres a PF Generali (5,7 procenta). Naopak nejmenší zhodnocení vykázaly PF České spořitelny (4,7 procenta) a PF Allianz (4,8 procenta). Vyplývá to ze statistiky Asociace penzijních fondů. Podle odborníků jsou výnosy stále nízké kvůli legislativě, která nedovolí fondům riskantněji investovat.

Při zohlednění inflace jde o velmi nízké výnosy, které jsou dány zákonnými omezeními, ale i přehnaně konzervativní investiční strategií fondů, řekl ČTK ředitel rozvoje poradenské firmy Partners Group Tomáš Prouza. Důkazem jsou podle něj i nadprůměrné výnosy PF Progres, který jako první začal plně využívat investiční limity pro akcie, a klientům tak dokázal přinést více peněz. Obecně nízké výnosy jen potvrzují, že penzijní připojištění se hodí pouze pro střední a starší generaci klientů, dodal.

Zhodnocení penzijních fondů je dobré pro konzervativní investice v krátkodobých investičních nástrojích, ovšem není příznivé pro dlouhodobý nástroj spoření či investic, souhlasil šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník. Konzervativní investiční strategií si podle něj vynucuje zejména pravidlo každoročního nezáporného zhodnocení.

"Generali PF dlouhodobě zastává výrazně proklientskou orientaci. Koncentruje se na dlouhodobě nadprůměrné zhodnocení svěřených prostředků při zachování zásad nejvyšší obezřetnosti," uvedl ředitel fondu Petr Hájek.

Průměr výnosů penzijních fondů za posledních 12 let dosáhl 5,92 procenta, ale po odečtení inflace reálný výnos zůstal jen na 1,57 procenta ročně, vypočítal šéfredaktor listu Finanční poradce Petr Fejtek. Za posledních sedm let šlo o průměrný výnos 3,68 procenta, tedy reálně 1,34 procenta ročně. "Od dlouhodobé investice by se dalo čekat více," poznamenal.

Vláda chystá v penzijním připojištění změny. Ty by měly zprůhlednit činnost penzijních fondů tak, aby se mohly stát pilířem důchodové reformy. Oddělení majetku fondů a jejich účastníků by umožnilo fondům nabízet klientům různé penzijní plány či odstranit garanci ročního výnosu. Správci penzijních fondů by pak mohli podnikat i riskantnější a potenciálně výnosnější operace, které jim nyní zákon zakazuje. To by mohlo vyústit ve vyšší výnosy pro klienty.

Do systému dobrovolného penzijního připojištění jsou nyní zapojeny více než dvě třetiny práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu zůstalo devět z původních 44 fondů. Letos na jaře ale přibyl nový PF Aegon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK