Prodej zimních zájezdů do exotických krajin je vyšší než loni

07.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Zájem o zimní zájezdy do exotických krajin je zhruba o deset až 20 procent vyšší než loni. Tvrdí to oslovené cestovní kanceláře. Velkému zájmu nahrává především cena, která se u srovnatelných zájezdů od loňska snížila až o tisíce korun. Důvodem je zavedení nových přímých letů z Prahy a také sílící kurz koruny vůči dolaru, neboť vzdálená letoviska patří převážně k dolarovým oblastem.

Zimním výletům k teplému moři přišli Češi na chuť v posledních letech; očekávání předčila především uplynulá zima, kdy v polovině ledna byly všechny zájezdy téměř vyprodány. Velké poptávce se cestovní kanceláře přizpůsobují a přichystaly na letošek několik nových charterových letů z Prahy. Zároveň rozšiřují svou nabídku pobytových míst.

Novinkou jsou například přímé lety do Mexika na mayskou riviéru. "Právě Mexiko se z novinek prodává nejvíce," řekla manažerka strategie CK Firo-tour Pavlína Pešová. Průměrná cena srovnatelného dálkového zájezdu u Firo-tour klesla z loňských 43.300 korun na letošních 40.500. "Důvodem je hlavně rozšíření cenově výhodných přímých letů bez přestupů a dobrý kurz koruny," vysvětlila Pešová.

CK Fischer rozšířila nabídku exotických míst z loňských 40 na 70. "I díky tomu máme od poloviny září nárůst prodejů 18 až 20 procent," uvedl mluvčí Daniel Plovajko. Upozornil také na to, že kapacita českých letadel při charterových letech je omezená. "Létáme proto hodně také s pravidelnými linkami," řekl.

Vedle Mexika se čeští turisté dostanou nově přímými lety na Srí Lanku, Maledivy nebo Mauricius. Fischer nově nabízí dva Kanárské ostrovy La Palma a La Gomera. "V nabídce Čedoku je Thajsko, Kuba, Brazílie, Jamajka, Keňa a indický stát Goa," vyjmenoval marketingový ředitel Čedoku Tomáš Brejcha. Právě riviéra v nejmenším indickém státě se loni jako novinka údajně těšila velké přízni českých dovolenkářů.

Největší zájem je ale tradičně o Kubu. "Na Kubu jsme loni pro velký zájem po vyprodání ještě dodatečně chystali další odlety," řekla Pešová. Celkem letos podle odhadů odborníků poletí v zimě do teplých krajin více než 100.000 Čechů. Většina z nich využije charterové lety společností Travel Service a ČSA. Zbytek klientů cestovních kanceláří létá se zahraničními dopravci nebo pravidelnými linkami.

Zimní výlety za exotikou začaly kanceláře prodávat většinou začátkem září. V počátcích prodeje lákají klienty na výrazné slevy, které dosahují až 20 procent. Přesto hlavní nápor zákazníků očekávají kanceláře až v listopadu. "Kdo se právě vrátil z letní dovolené, nepřemýšlí hned o zimě," objasnil Brejcha.

Hlavní sezona odletů začíná v prosinci, stále častěji míří lidé do tepla během vánočních a novoročních svátků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK