Banky zvyšují úročení vkladů

07.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Banky postupně reagují na růst úrokových sazeb České národní banky z konce srpna a zvyšují úročení termínovaných vkladů a spořících účtů. Například ČSOB od srpna zvýšila úročení termínovaných vkladů dvakrát, naposledy na začátku října. Úroky u termínovaných vkladů stouply rovněž u GE Money Bank. V polovině září již na vyšší sazby ČNB zareagovala Česká spořitelna a Komerční banka. Vyplývá to z informací od jednotlivých bank.

ČSOB od října zvýšila úročení termínovaných vkladů v průměru o 0,2 až 0,5 procentního bodu na maximálních 2,6 procenta. Výše úrokové sazby je přitom ovlivněna výší vkladu i délkou spoření. Současně s tím, zvýšila banka i sazby u spořících účtů s výpovědní lhůtou sedm dní, a to až na 1,85 procenta.

GE Money Bank od 3. října zvýšila u termínovaných vkladů úročení až o 0,74 procentního bodu. Například u termínovaných vkladů na 12 měsíců může úročení v závislosti na výši vkladu dosáhnout 2,4 až 2,85 procenta ročně. U spořícího účtu banka zvýšila úročení až na 0,85 procenta.

V polovině září zvýšila úrokové sazby Osobního účtu, Exclusive konta, běžných účtů, termínovaných vkladů a vkladních knížek Česká spořitelna. Úrokové sazby narostly až o 0,75 procentního bodu. Banka více zúročila rovněž běžné účty, a to až o 0,2 procentního bodu.

Komerční banka v září zvýšila úrokové sazby u termínovaných vkladů. Například vklad 50.000 korun na sedm dní, který je klienty nejvíce využíván, byl do té doby úročen 0,71 procenta a nyní až 1,03 procenta. Nejvyšší sazba termínovaných účtů nově činí již více než tři procenta.

Česká národní banka zvýšila úrokové sazby naposledy na konci srpna, a to o čtvrt procentního bodu vzhůru. O stejnou hodnotu ČNB zvýšila úrokové sazby na konci května a července. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 3,25 procenta. Podle analytiků úrokové sazby nadále porostou nejpozději na počátku příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK