Ve světě se letos prodá rekordní počet soukromých letadel

07.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Trh letadel pro soukromou klientelu zažívá v posledních letech silný rozmach, který jde ruku v ruce s růstem globální ekonomiky. Firmy a bohatí podnikatelé si letos vůbec poprvé koupí více než 1000 letadel a statistiky ukazují, že růst bude pokračovat ještě několik let.

Například společnost Honeywell před pár dny vydala aktualizovaný výhled, v němž předpokládá, že prodej soukromých letadel pro podnikatelskou klientelu příští rok vystoupí na 1300 kusů. Za dalších deset let se prodá zřejmě až 14.000 těchto letadel. Podobně optimisticky vyznívá rovněž odhad prodeje, který vypracovala výzkumná společnost JetNet/AvData.

"Rok 2007 je už čtvrtým rokem v řadě, kdy odvětví zažívá silný rozmach. Od začátku roku se prodalo o 11 procent letadel více než loni a tržby za jejich prodej vzrostly o 12 procent," píše se ve zprávě Honeywellu. Loni se prodalo 861 soukromých letadel.

Poptávka po soukromých letadlech nebyla nikdy vyšší než teď a zájemci o letoun si na vyřízení objednávky musejí počkat několik měsíců, v řadě případů i déle než rok. Zakázkové listy jsou přeplněné a výrobci odhadují, že mají objednávky asi na dva a půl roku dopředu.

"Růst odvětví nelze ani s ničím srovnat, jak je silný," poznamenal Rob Wilson, který je ve společnosti Honeywell Aerospace prezidentem divize Business & General Aviation. Vedle firem a jednotlivců, kteří si letadla kupují do soukromého vlastnictví, mají zájem i specializované firmy, které manažerům nabízejí kompletní cestovní servis.

Manažeři využívají specializovaných dopravců většinou proto, aby se vyhnuli čekání na přeplněných mezinárodních letištích. Zvolí si tak mnohem dražší způsob dopravy, na druhou stranu ale ušetří čas.

Vlastní letadla si nejvíce kupují firmy a jednotlivci v Severní Americe, kde je vlastnictví letadla běžně spojováno s prosperitou a vlivem. Klientská základna se ale rychle mění a přibývají také zájemci z Asie nebo východní Evropy, především z Ruské federace.

Trh exkluzivní soukromé přepravy je ve fázi silného růstu i v České republice. Flotilu rozšiřuje společnost ABS Jets i někteří konkurenti. K nim patří hlavně Grossmann Jet Service nebo Time Air.

S dalším růstem tohoto druhu letecké přepravy ve východní Evropě počítá ve své prognóze i Honeywell. Důvody jsou dva, především fakt, že v této části Evropy vznikají další a další firmy, jejichž šéfové se budou chtít rychle dopravovat z místa na místo. Druhým důvodem je pokles kurzu dolaru, díky čemuž klesají náklady na pořízení letounů. Většina výrobců totiž svou produkci prodává za dolary.

Honeywell ve své prognóze odhaduje, že za deset let se prodají soukromá letadla za 233 miliard dolarů, což je v přepočtu zhruba 4,5 bilionu Kč. Vzhledem k tomu, že na nová letadla je nutné dlouho čekat, zvyšuje se také poptávka po zánovních strojích, které byly v provozuje krátkou dobu.

Na prodej soukromých letounů má kromě celkového stavu ekonomiky značný vliv i stav akciového trhu. Platí, že čím více se daří akciím, tím více se zvyšuje poptávka po letadlech. Nedávné otřesy na akciových trzích nicméně poptávku nijak výrazně neomezily, tvrdí Honeywell. Velká část lidí, kteří si kupují letadla, se rekrutuje z řad finančníků a majitelů firem.

Odvětví se ale od poslední krize na začátku desetiletí značně změnilo a především se rozšířila základna odběratelů. Výrobci už se nemusejí spoléhat pouze na zákazníky z Ameriky, i když ti stále tvoří téměř polovinu celé klientské základny. Vedle východní Evropy je růst poptávky znát i na západě Evropy a v oblasti Asie a Tichomoří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK