MF chce navrhnout zrušení řady daňových výjimek, např. hypoték

07.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Ministerstvo financí připravuje návrh zrušit stovky výjimek v systému daní fyzických a právnických osob. Návrh chce předložit vládě ještě do konce roku. Zrušení by měl postihnout například i hypotéky, řekl dnes v televizním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce náměstek ministra financí Ivan Fuksa (ODS). S rušením výhod pro majitele hypoték nesouhlasí opozice, která naopak podporuje výrazné zjednodušení daní pro právnické osoby, uvedl bývalý vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel (ČSSD).

"Bavíme se o tom, že by mělo ve finále zůstat zhruba asi 120 jednotlivých výjimek," uvedl Fuksa. Český daňový systém má kolem 400 daňových výjimek. Podle náměstka by například měly jednoznačně vypadnout různé nesystémové výhody pro zoologické zahrady, sázkové kanceláře nebo odbory.

Zrušení výjimek by ale mohlo potkat i hypotéky. "Hypotéky jsou dané na stole. To, co se bude vyškrtávat, to skutečně MF ve finále rozhodovat nebude," řekl na dotaz moderátora, zda jsou hypotéky mezi těmi položkami, které jeho úřad navrhuje k vyškrtnutí, Fuksa. ČSSD ale podle Havla bude pro zachování výjimky pro hypotéky, protože již schválené zvýšení daně z přidané hodnoty zdraží náklady na bydlení o asi čtyři procenta.

Havel by doporučil při zjednodušování daní zaměřit se na daně právnických osob. "Myslím si, že prostor pro nalezení shody se všemi politickými stranami, které jsou v parlamentu, je velký," mínil. Fuksa doplnil, že jeho úřad velmi výrazné škrtání v daních u firem chystá.

Při rušení daňových výjimek lze podle Fuksy využít modelu ze Slovenska. "V okamžiku, kdy se likviduje skutečně velké množství položek, tak média, lobbisti, nemají dostatek prostoru na to, aby v daný čas skutečně stačili zhanit všechny jednotlivé alternativy," upozornil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK