Temelín opět vyrábí elektřinu v obou blocích

07.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 7. října (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín dodává po dvou dnech opět elektřinu z obou svých bloků. Energetici dnes odpoledne obnovili výrobu v prvním bloku, kterou přerušili časně ráno kvůli opravě závady na olejovém systému jednoho ze čtyř ventilů. Ten reguluje přívod páry na turbínu, a blok proto nepracoval na plném výkonu. ČTK to řekl mluvčí Skupiny ČEZ Marek Sviták.

"Turbínu jsme přifázovali ve 14:30, do půlnoci bychom měli dosáhnout maximálního výkonu," uvedl mluvčí. Blok technici připojili do sítě o několik hodin dříve než původně plánovali.

Problém v nejaderné části zařízení se objevil několik dní poté, co blok začal po téměř dvouměsíční palivové odstávce dodávat znovu proud do rozvodné sítě. Opravu energetici zvládli při osmatřicetiprocentním výkonu, při němž nemuseli blok zcela odstavit. Od sítě pouze odpojili jeho turbínu.

Od páteční noci do sobotního večera byl mimo provoz i druhý výrobní blok elektrárny. Důvodem byla pravidelná zkouška regulačních tyčí, takzvaných klastrů, díky nimž se zastavuje štěpná reakce. Kritéria zkoušky pádu klastrů byla splněna, dodal mluvčí. I druhý blok nyní vyrábí elektřinu bez omezení.

Několik protitemelínských aktivistů si dnes vpodvečer na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. připomnělo sedmé výročí od spuštění Temelína do provozu. Poklidný happening se odehrál u radioaktivního symbolu, který odpůrci elektrárny sestavili ze zapálených svíček. Podobné akce uspořádali protitemelínští aktivisté ve stejnou dobu také v rakouském Linci a německém Pasově.

"Chceme tím připomenout, že do té doby neměly jižní Čechy nic společného s atomovou energií," řekl ČTK Pavel Vlček z Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí.

Na jihu Čech to nebyla první podobná akce. Před dvěma roky aktivisté k pátému výročí spuštění štěpné reakce na Temelíně promítali přímo na chladicí věže elektrárny. Show měla připomenout poruchy na jaderné elektrárně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK