Schodek zahraničního obchodu v srpnu klesl na 0,6 miliardy korun

08.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v srpnu schodkem 0,6 miliardy korun, což je meziročně o 0,5 miliardy korun méně. V předchozím měsíci schodek činil 0,7 miliardy Kč. Oznámil to Český statistický úřad. Příznivě působilo zlepšení bilance v obchodě se surovými materiály a minerálními palivy, opačný vliv mělo snížení přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky.

Za leden až srpen se celkový přebytek obchodní bilance zvýšil meziročně o 27,8 miliardy na 55,1 miliardy korun, uvedl ČSÚ s tím, že srpnová bilance byla vždy záporná, s výjimkou roku 1993, kdy skončila přebytkem 0,3 miliardy Kč.

V srpnu se vývoz meziročně zvýšil o 12,1 procenta a dovoz o 11,7 procenta. Tempo růstu vývozu bylo nejnižší od září 2006, tempo růstu dovozu od května 2007. Vlivem posílení koruny vůči euru a zejména k dolaru rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura a na dolary než v korunách, poznamenal ČSÚ.

Bilance se zlepšila v obchodě se surovými materiály, přechodem z pasiva do aktiva nastalo zlepšení o 1,5 miliardy Kč. V obchodě s minerálními palivy poklesl deficit o 1,2 miliardy Kč, u potravin a živých zvířat byl schodek nižší o 0,2 miliardy korun.

Opačným směrem na bilanci působilo snížení přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 1,4 miliardy korun, dále pak růst deficitu v obchodě s chemickými výrobky a pokles aktiva v obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím.

Vývoz strojů a dopravních prostředků se zvýšil celkově o 12,5 procenta, tedy o 10,3 miliardy Kč. Nejvíce rostl vývoz průmyslových strojů a zařízení, silničních vozidel a elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů. Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků vzrostl o 18,3 procenta, což představuje 11,7 miliardy Kč.

Dovoz minerálních paliv poklesl o 6,4 procenta, především díky nižšímu dovozu zemního plynu a ropy.

Se státy EU 27 byla bilance kladná 29,6 miliardy Kč, se státy mimo EU 27 záporná 30,2 miliardy Kč. Klesl deficit obchodu s Ruskem o 2,8 miliardy Kč. Přebytek se zvýšil v obchodě se Slovenskem o dvě miliardy, Francií o 1,4 miliardy. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s Norskem o 0,8 miliardy Kč. Prohloubil se schodek obchodu s Čínou, Japonskem a Thajskem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK