Analytici: Potíže firem při shánění zaměstnanců rostou

08.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Potíže tuzemských podniků při shánění pracovníků kvůli dalšímu snížení nezaměstnanosti rostou. Nedostatečnou nabídku na trhu práce pociťují nejen stavební společnosti a firmy z odvětví moderních technologií. Stále obtížněji se hledají zaměstnanci i pro nenáročné dělnické profese, třeba uklízení, uvádějí analytici a firmy pro ČTK.

Míra nezaměstnanosti v ČR v září klesla na 6,2 procenta ze srpnových 6,4 procenta, když před rokem to bylo 7,7 procenta. Úřady evidovaly k poslednímu září 364.978 lidí bez práce, tedy o 7781 osob méně ve srovnání s předchozím měsícem. Pro nezaměstnané měly úřady k 30. září v nabídce 137.429 volných pracovních míst, o 4022 více než v předchozím měsíci.

"Pro zaměstnavatele je prakticky nemožné získat nového zaměstnance, a to ve všech sférách života - od úředníka přes dělníka až po jednoduché úklidové služby pro domácnost na několik hodin týdně. Na to, aby byl zaměstnanec kvalitní, již zaměstnavatelé prakticky rezignovali," uvedla například analytička firmy Next Finance Markéta Šichtařová.

Ve stavebnictví je nedostatek především kvalifikovaných dělníků v základních stavebních profesích a tento stav se zhoršuje už přibližně rok. Dostatek není ani techniků a stavbyvedoucích, ale zde se daří vyhledávat a přijímat čerstvé absolventy středních a vysokých škol, uvedl mluvčí firmy Skanska Ondřech Šůch.

Trh práce bude podle analytika České spořitelny Davida Navrátila postupně podvazovat další růst ekonomiky. Nabídka práce neodpovídá poptávce, což bude tlačit na růst reálných mezd, snižovat ziskovost podniků a tím pádem omezovat růst investic a výroby. Podle Šichtařové je Česko téměř jistě za vrcholem hospodářského cyklu.

Odborníci očekávali pokračování poklesu míry nezaměstnanosti. "Ve čtvrtém kvartále by se měla míra nezaměstnanosti dostat pod šest procent a je šance, že ji tam uvidíme už v říjnové zprávě," předvídal analytik firmy Patria Online Tomáš Vlk.

Také v sousedních státech klesá nezaměstnanost. Například na Slovensku se míra nezaměstnanosti v srpnu snížila na nové historické minimum 8,19 procenta. Přestože počet lidí bez práce na Slovensku postupně klesá, země patří společně s Polskem ke státům s nejvyšší mírou nezaměstnanosti v EU. Problémem Slovenska zůstává dlouhodobá nezaměstnanost. Míra nezaměstnanosti v Polsku se v srpnu snížila na 12 procent.

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie v srpnu činila 6,7 procenta, a snížila se tak z předchozích 6,8 procenta, kde byla v červenci. Eurostat používá jinou metodiku výpočtu než české ministerstvo práce a sociálních věcí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK