Inflace podle analytiků dále poroste, vrcholu dosáhne příští rok

08.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Zářijová inflace podle oslovených analytiků naznačuje, že ve zbytku roku ceny výrazně porostou. Již v říjnu by se podle ekonomů měla inflace vyšplhat nad tři procenta, a na začátku příštího roku dokonce na pět procent. Česká národní banka ale zřejmě nebude muset podle některých odhadů letos úrokové sazby dále zvyšovat, a to díky posilující koruně. Příští rok ovšem růst cen způsobený i zvyšováním regulovaných cen a nepřímých daní donutí centrální banku sazby zcela určitě zvýšit, shodují se analytici.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v září zrychlilo na 2,8 procenta ze 2,4 procenta v srpnu. Proti předchozímu měsíci se ceny snížily o 0,3 procenta. Meziroční zrychlení inflace se projevilo v růstu cen za bydlení, tabákové výrobky a potraviny. Ekonomové takový vývoj očekávali.

"Předpokládám, že inflace poroste i v příštích měsících a dopomohou jí k tomu nejen administrativní opatření (včetně zdražení plynu), ale i potraviny, ve kterých se začnou projevovat rostoucí ceny zemědělských komodit. Více než o polovinu vyšší cena obilí a energií se na inflaci podepíše skrze rostoucí ceny pečiva už nejspíše na podzim," odhadl analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle něj aktuální čísla nemění scénář dalšího vývoje úrokových sazeb v ČR. "ČNB bude podle našeho názoru pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, avšak již ne s takovou razancí jako v předchozích měsících," odhadl.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka je důležité, že inflace stále zaostává za odhadem ČNB. "A to do vývoje cen již letos výrazně zasáhly vyšší tabákové daně a zvyšování regulovaných cen. Vzhledem k posílení kurzu koruny v předchozích týdnech se zdá být změna úrokových sazeb do konce letošního roku poměrně málo pravděpodobná," uvedl. Daňová reforma a zdražení energií podle Marka vynese inflaci na počátku příštího roku až na pět procent.

Meziroční inflace nyní podle analytika Živnostenské banky Patrika Rožumberského zhruba odpovídá předpovědi ČNB z července a je potvrzením předpokladů banky, že cenová stagnace během letních měsíců byla jen dočasným jevem.

"Očekáváme, že meziroční inflace se v příštích měsících ještě zvýší. Průměrná meziroční inflace bude letos činit 2,6 procenta, když se až v úplném závěru roku dostaneme ke čtyřem procentům," odhadl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Nebýt ale administrativních zásahů, zůstala by podle něj letos inflace nízká. Již příští měsíc inflace podle Pikory stoupne nad tři procenta a v roce 2008 dále poroste.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK