Institut nabídne zájemcům o práci doprovod k zaměstnavateli

08.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Institut trhu práce, který funguje v pěti krajích a má snížit nezaměstnanost, nabízí nyní zájemcům o práci doprovod k novému zaměstnavateli. Pracovníci institutu pak budou spolupracovat s firmami po dobu, než se člověk zapracuje. ČTK o tom informovala Petra Vaňková z ministerstva práce.

Pilotní projekt s názvem Institut trhu práce začal fungovat loni v pěti krajích - v Ústeckém, Moravskoslezském, Pardubickém, Zlínském a Vysočina. Má propojit úřady práce se zaměstnavateli a školami. Na vytvoření této služby se dohodlo ministerstvo práce s hospodářskou komorovou a Národním vzdělávacím fondem.

Pracoviště institutu sledují potřeby firem a jejich nároky na kvalifikaci. Vyhodnocují mimo jiné nabídku a poptávku pracovních míst. Navrhnou pak případné změny ve vzdělávání a přípravě. Pracovníci by měli podle vedoucí projektu Aleny Jungové začít také spolupracovat přímo se základními školami a měli by přispět k tomu, aby si žáci volili perspektivní povolání.

Do projektu se zapojilo 26 úřadů práce. Díky němu začnou podle Jungové používat nový postup a víc se soustředí na potřeby jednotlivých žadatelů o práci i zaměstnavatelů. Podle nich nabídnou cílené rekvalifikace.

Míra nezaměstnanosti v září klesla na 6,2 procenta. Loni činila 7,7 procenta. Úřady práce evidovaly 364.978 lidí bez práce. Bezprostředně mohlo do zaměstnání nastoupit 340.371 lidí, tedy o 10.859 méně než ke konci srpna. Volných míst bylo téměř 137.500, tedy o 4000 víc než v srpnu. Firmy si již začínají stěžovat na to, že nemohou najít dostatek kvalifikovaných pracovníků. Podle některých odborníků české vzdělávání poptávku po pracovní síle příliš nezohledňuje a nepřizpůsobuje se jí. Potvrdila to i studie výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. Chybějí hlavně odborníci v technických profesích.

Pilotní fáze projektu skončí v pololetí 2008. Stát by měla zhruba 500 milionů korun. Tři čtvrtiny rozpočtu uhradí Evropský sociální fond, zbytek ministerstvo práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK