Akcie Googlu překonaly další milník, cenu 600 dolarů

08.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 8. října (ČTK) - Cena akcie americké internetové firmy Google Inc. dnes překonala poprvé 600 dolarů. Světově největší internetový vyhledávač tak pokračuje v růstu poté, co jeho tržní hodnota jen za minulý měsíc stoupla přibližně o 25 miliard dolarů. Nejnovější milník Googlu připomíná nesmírné bohatství, které firma vytvořila od srpna 2004, kdy vydala své první akcie.

Proti ceně, s níž šly akcie Googlu prvně na trh, jsou nyní dražší více než šestkrát. Devítiletý podnik je tak s tržní hodnotou přes 187 miliard dolarů hodnotnější než zavedenější koncerny jako Wal-Mart Stores, Coca-Cola, IBM či Hewlett-Packard.

V jednu chvíli se akcie Googlu prodávaly za 601,45 dolaru, pak se ale pod kulatou hranici vrátily. Na nové maximum se emise dostala za posledních 12 obchodních dnů pošesté, a to díky očekávání solidní výsledkové zprávy Googlu za třetí čtvrtletí. Podnik se chystá zveřejnit výsledky 18. října.

Analytici začali předpovídat, že Google překoná 600 dolarů, na začátku minulého roku. Tehdy přitom stála jeho emise 420 dolarů. Někteří analytici již v doporučeních pro klienty uvádějí, že akcie Googlu překonají 700 dolarů během příštího roku. Anketa Thomson Financial mezi 28 analytiky ukázala, že se průměrná doporučená cena emise pohybuje kolem 606,60 dolaru.

Z rostoucí ceny akcií nejvíce vytěžili spoluzakladatelé společnosti Larry Page a Sergey Brin, kteří začali na novém internetovém vyhledávání pracovat na koleji kalifornské Stanfordovy univerzity v roce 1996. Tehdy měl jejich produkt ještě pracovní název BackRub. Page a Brin, kterým je dnes 34 let, patří mezi nejbohatší muže světa. Majetek každého z nich se odhaduje na 20 miliard dolarů.

Generální ředitel Googlu Eric Schmidt a obchodní ředitel společnosti Omid Kordestani si nakoupili dostatek akcií společnosti a jsou z nich dolaroví miliardáři. Stovky dalších zaměstnanců Googlu pak patří mezi milionáře.

Akcie Googlu se staly jednou z nejvýnosnějších komodit na Wall Street, protože se jeho internetový vyhledávač stal strojem na vydělávání peněz. Inzerenti utrácejí za internetovou reklamu čím dál více, aby se dostali do povědomí uživatelů, které stále méně a méně zajímají televize, rozhlas a tradiční tištěná média.

Emisi Googlu trvalo něco přes deset měsíců, než se dostala od 500 k 600 dolarům. Pro srovnání si cesta mezi 400 a 500 dolary vyžádala více než rok. Hranici 300 dolarů překonal Google v červnu 2005 a nad 100 a 200 dolarů se přehoupl během roku 2004, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK