Gazprom se dohodl s Ukrajinou na splacení dluhu

08.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 8. října (ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom se dohodl s Ukrajinou na přesných podmínkách pro splacení 1,3 miliardy dolarů (více než 25 miliard Kč), které mu země dluží za dodávky plynu. Oznámila to dnes podle agentury Reuters firma, jež minulý týden pohrozila Ukrajině omezením dodávek, pokud země dluh nesplatí. Představitelé ukrajinské vlády nejprve existenci tohoto dluhu popírali, později však přislíbili, že své závazky vůči Gapzromu splní.

Gazprom svou pohrůžkou znepokojil odběratele v Evropě. Do evropských zemí, včetně České republiky, totiž ruský plyn proudí právě přes Ukrajinu. V roce 2006 spory o cenu plynu mezi oběma zeměmi způsobily na určitou dobu přerušení dodávek do Evropy.

Česká republika loni z Ruska dovezla zhruba 83 procent zemního plynu, zbytek pocházel z Norska. Společnost RWE Transgas koncem loňského roku prodloužila s Gazpromem smlouvu o dodávkách zemního plynu do ČR až do roku 2035. Gazprom je největším producentem plynu na světě; v Evropě uspokojuje celkovou potřebu plynu z jedné čtvrtiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK