HN: Prahu podle studie čeká invaze firem

09.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Praha stále více láká zahraniční společnosti. Během pěti let se v české metropoli chystá začít podnikat 45 předních světových firem. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na studii realitní společnosti Cushman & Wakefield, která se dotazovala manažerů 500 firem.

"Zájem o Prahu roste, před dvěma lety ji uvedlo jako cíl své expanze jen 34 firem," uvedl Andrew Thompson, partner Cushman & Wakefield. V Evropě je podle studie Praha druhým nejvyhledávanějším městem po Moskvě, kam se v příštích pěti letech chystá 63 firem. Varšava je cílem pro 44 společností, Bukurešť pro 35 a Budapešť pro 32 firem. Působení v městech západní Evropy připravují menší počty firem, protože většina z nich už tam své zastoupení má.

Podle studie s názvem European Cities Monitor 2007 chtějí svůj byznys do Prahy rozšířit především obchodní firmy, restaurace nebo hotely. Už dříve ohlásily expanzi do Česka například kavárny Starbucks a restaurace Burger King, v Praze chce mít své prodejny také německý obchodník s elektronikou Mediamarkt nebo diskontní řetězec Aldi.

Studie hodnotí také podnikatelské podmínky. V tomto pořadí si Praha pohoršila, v žebříčku 33 evropských měst klesla z loňského třináctého na letošní čtrnácté místo. Studie sleduje 12 kritérií, například daňového zatížení, výši platů nebo životní úroveň.

Zahraniční firmy na Praze oceňují daňovou politiku, podnikatelské pobídky a nízké mzdy. Dobře manažeři podle studie hodnotí i zlepšující se jazykové schopnosti zaměstnanců. Investorům však stále vadí nedostatečná komunikační síť, Praha je v tomto ohledu na 28. místě. Firmy už si také tolik nepochvalují ceny pražských kancelářských prostor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK