HN: Miliardy z privatizace půjdou na nápravu ekologických škod

09.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Miliardy z chystaného prodeje státních firem půjdou i na nápravu starých ekologických škod. Do roku 2015 stát musí na odstranění škod vyhradit částku přibližně sto miliard korun. Prodejem státních podniků Letiště Praha, ČSA, Budvaru nebo částí Českých drah a České pošty přitom může stát celkem získat zhruba 150 miliard. Informaci přinesly dnešní Hospodářské noviny (HN).

Ekologické závazky státu pocházejí z devadesátých let, kdy se vláda při privatizaci podniků zaručila za likvidaci ekologických škod, jež vznikly za komunismu. V současné době stát platí hlavně za čištění podzemních vod a půdy. Podle HN patří k největším příjemcům peněz firmy Diamo, Škoda Holding, doly OKD, chemičky Spolana či Chemopetrol. Z celkové odhadované částky na nápravu škod, která činí 127 miliard, musí být do konce roku 2015 proplaceno asi 80 procent.

Náměstek ministra financí Ivan Fuksa v HN uvedl, že ministerstvo se smlouvy z devadesátých let bude snažit zrevidovat a stlačit výši státních závazků co nejníže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK