Britské poštovní odbory zastaví práci i příští týden

09.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. října (zpravodaj ČTK) - Britské odbory působící v Královské poště oznámily, že budou stávkovat i příští týden. Reagovaly tak na rozpad jednání s vedením firmy o platech, penzích a pracovních podmínkách, které se konalo v posledních osmi dnech. Obě strany se z rozpadu obviňují navzájem.

Zaměstnanci pošt stávkují už od minulého týdne. I když stávka není oficiálně nepřetržitá, ve velkých částech Británie nedostali lidé či firmy poštu déle než týden, protože během několika pracovních dnů mezi stávkami se nepodařilo ji distribuovat.

V Británii se například řidičské průkazy nebo pasy posílají poštou a podle příslušných úřadů je stávkou postiženo kolem 120.000 řidičských průkazů, které jsou sice na cestě k držitelům, ale nikdo nedokáže odhadnout, kdy dorazí. V Británii se také běžně platí zasláním šeků, takže zejména malí a střední podnikatelé mohou mít problémy, protože nedostanou včas očekávané platby.

Postiženy jsou například i svatby a další rodinné obřady, protože není možno rozeslat pozvánky. Rozesílat objednané zboží nemohou zásilkové a internetové obchody, pokud používají Královskou poštu, která ovšem už nemá v Británii monopol, takže nynější stávka podle analytiků poskytne možná rozhodující impulz podnikům, aby přešly ke konkurenci.

Podle analýz už stála stávka Královskou poštu kolem 260 milionů liber a další ztráty se začnou přičítat s tím, jak bude postupně ztrácet zákazníky. Malým a středním podnikům se podle některých odhadů v důsledku stávky zvýšily výdaje o pět milionů liber denně.

Pokud se nepodaří dospět k dohodě, vyhlásily odbory na celý příští týden sérii jednodenních stávek v různých zejména třídících a distribučních centrech. V pondělí by to mělo být ve všech 83 třídících střediscích a na šesti letištích, v úterý na všech 15.000 doručovacích střediscích a ve 13 regionálních třídících střediscích. Série by měla skončit ve čtvrtek, kdy by se měla zastavit práce například v hlavní třídírně mezinárodních zásilek na letišti Heathrow.

Kdyby se tyto stávky konaly a po nich odbory práci obnovily, bude podle dnešních odhadů trvat ještě nejméně tři týdny, než se obnoví běžné doručování. Královská pošta denně odbavuje v průměru 80 milionů zásilek.

I proto někteří novináři už píší o nejhorší stávce od stávky horníků v polovině 80. let. Pokud se podle nich nepodaří najít brzy dohodu, mohla by akce srazit Královskou poštu na kolena.

Předseda britské odborové centrály TUC Brendan Barber, který moderuje vyjednávání mezi vedením firmy a odbory, řekl, že jednání je nyní v kritické fázi. Podle neoficiálních zdrojů se obě strany již dohodly na přijatelném zvýšení mezd, ale jednání stojí na pracovních podmínkách.

Vedení firmy tvrdí, že je nutno změnit "zkostnatělou praxi ze 70. let", kterou podle něj odbory nadále prosazují, a zaměstnanci musejí přistoupit na zvýšenou míru pružnosti. Odbory tvrdí, že vedení si tuto pružnost představuje tak, že nikdo nebude vědět, jaký typ práce bude dělat druhý den, a to přijatelné není.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK