EU doporučuje Česku omezování rozpočtového deficitu

09.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. října (zpravodaj ČTK) - Ministři financí Evropské unie podle očekávání schválili rozpočtová doporučení pro Českou republiku, která předpokládají schodek veřejných financí v příštím roce do tří procent a další postupné omezování rozpočtového deficitu. ČTK o tom informoval diplomatický zdroj. Pokud by vláda doporučení nedodržela, hrozily by ČR v krajním případě sankce.

Doporučení, které původně navrhla Evropská komise, jsou celkem tři. První z nich českou vládu nabádá, aby schodek veřejných financí v roce 2008 nepřekročil tříprocentní hranici. Ve druhém doporučení unie po Česku chce, aby příští rok snížila rozpočtový deficit alespoň o 0,75 procentního bodu. Třetí doporučení se týká takzvaného střednědobého cíle, jehož by ČR měla dosáhnout nejpozději v roce 2012: tehdy by neměl schodek překročit hranici jednoho procenta HDP. Letos bude Česko hospodařit s deficitem asi 3,6 procenta HDP.

Celé opatření je reakcí na porušení závazku, že rozpočet v letošním roce neskončí se schodkem vyšším než 3,3 procenta HDP, který Češi dali v minulosti unii. Za nedodržení doporučení hrozí až zastavení přílivu dotací z Bruselu do jednotlivého členského státu, v tomto případě do ČR. V minulosti se přitom žádný takový případ nestal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK