BBC podle tisku propustí přes 2000 lidí, hlavně novináře

09.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. října (zpravodaj ČTK) - Britská veřejná mediální společnost BBC propustí více než deset procent svých zaměstnanců. Píše to v dnešním čísle podnikatelský list Financial Times, podle něhož o tom byli informováni vedoucí pracovníci firmy. Většina z 2000 až 3000 propuštěných bude prý v "programech faktů", tedy především dokumentaristé a novináři.

Rozhodnutí generálního ředitele Marka Thompsona podle deníku ještě není konečné, protože ho musí schválit Nadace BBC, která organizaci kontroluje. Thompson se rozhodnutím snaží vyřešit to, že vláda na příštích pět let zvýšila koncesionářské poplatky o částku, která je nižší než očekávaná inflace. Rozpočet BBC přesahuje tři miliardy liber, tedy přes 120 miliard korun.

V rámci rozpočtových škrtů se ve vedení uvažovalo o tom, že bude zastaveno vysílání jednoho z digitálních kanálů. Nakonec ale Thompson rozhodl, že se bude muset šetřit všude, což má vést k propuštění nejméně 2000 z 23.000 zaměstnanců firmy. BBC propouštěla už před dvěma lety, kdy přišlo o místa 3780 lidí. Tehdy odbory na protest stávkovaly a podle zdrojů Financial Times se nespokojenost s generálním ředitelem dále rozšiřuje.

Odborová organizace Národní svaz novinářů (NUJ) dnes uvedla, že vedení BBC bude od každého novináře chtít memorandum o 200 slovech zdůvodňující, proč právě on by neměl o práci přijít. NUJ to označil za pokus přimět zaměstnance, aby sepsali "sebevražedný dopis". Propuštění by podle NUJ mělo začít v říjnu a skončit v březnu.

Vedení BBC se zatím k žádné z těchto zpráv konkrétně nevyjádřilo. Pokud jde o "sebevražedný dopis", řekl mluvčí firmy obecně, že BBC bude dodržovat spravedlivý postup. Své plány má vedení oficiálně předložit nadaci kolem 17. října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK