Čepro investuje do skladů na pohonné hmoty 6,5 miliardy Kč

09.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šlapanov (Havlíčkobrodsko) 9. října (ČTK) - Společnost Čepro, která se zabývá zejména přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů, během pěti let do roku 2011 vydá za obnovu zastaralých skladů a stavbu nových kapacit 6,5 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že podle předpokladů spotřeba motorových paliv v zemi poroste, zvyšuje se i potřeba jejich skladování, řekl generální ředitel Pavel Švarc.

Společnost vlastněná státem nyní obnovuje převážně podzemní sklady ve Šlapanově na Havlíčkobrodsku, Roudnici nad Labem a Potěhách na Kutnohorsku, které mají celkovou kapacitu skoro 200.000 metrů krychlových pohonných hmot. Jejich revitalizace bude stát zhruba 1,5 miliardy korun.

Čepro dnes představilo obnovu osmi podzemních nádrží ve Šlapanově, z nichž každá pojme přibližně 8000 metrů krychlových motorové nafty. Náklady na jejich revitalizaci činí 540 milionů korun. Zastaralé sklady se přes deset let nedaly používat, protože byly v havarijním stavu. Každý z nich má rozlohu kolem 1600 metrů čtverečních a výšku přes sedm metrů.

Nyní bude jejich životnost prodloužena o desítky let díky tomu, že původní ocelové nádrže byly vyloženy dvojitou vrstvou z plastů. Doplněna byla elektronická zabezpečovací zařízení, která nepřetržitě sledují i vakuový prostor mezi plastovými vrstvami. Práce ve Šlapanově začaly loni v létě a potrvají do ledna 2008.

V Česku nezvyklou technologii dodala švýcarská firma ADISA AG, která má zkušenosti i s obnovou skladovacích nádrží pro NATO. Podle Čepra nyní poprvé vstoupila do nových členských zemí EU. Díky ní je oprava starých nádrží podstatně levnější než stavba nových ocelových skladů.

Ekologické odstranění staré nádoby s kapacitou 10.000 metrů krychlových by přišlo asi 80 milionů korun, dalších 100 milionů korun by stála nová nádrž. Při použití plastů činí celkové náklady asi 76 milionů korun. Ušetřit by se mělo i na opravách.

Čepro provozuje 17 skladů v celé republice. Šlapanov mezi nimi patří k největším, protože leží na trase mezi velkými rafinériemi. "Tvoří zásobník pro transport hmoty z rafinérií, a zejména je použit pro skladování státních hmotných rezerv," přiblížil Švarc. Šlapanovské sklady na naftu a benzin mají nyní kapacitu 270.000 metrů krychlových, v nejbližší době to bude 330.000 metrů krychlových.

Program obnovy skladovacích a přepravních kapacit Čepro zahájilo v minulém roce. Průměrný věk 650 skladovacích nádrží se pohybuje kolem 35 let, nejstarší nádrže pocházejí z druhé světové války. Vysoké opotřebení neumožňuje jejich bezpečný a ekologický provoz. Nádrže Čepra pojmou celkem 1,55 milionu metrů krychlových pohonných hmot.

A.s. Čepro, jejímž jediným akcionářem je ministerstvo financí, také pod názvem EuroOil provozuje vlastní síť zhruba 190 čerpacích stanic. Společnost loni vykázala hrubý zisk přibližně 103 milionů Kč. V letošním prvním pololetí podnik vytvořil zisk téměř 95 milionů korun, což je o 41 milionů korun více než loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK