Co týden dal?

26.10.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


General Motors a Toyota se přetahují o pozici největší automobilky světa, inflace v ČR díky daňovým změnám vzroste možná až na 5,8 %, Česko má problém s nedostatkem kvalitních specialistů a další zajímavosti v našem pravidelné týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla tempem 11,5 procenta, což znamená zrychlení proti stejnému období loni, kdy růst činil 10,6 procenta. Čína se snaží růst mírnit, aby se vyhnula přehřátí ekonomiky, statistika ale ukazuje, že snaha vlády vyznívá naprázdno.
  • Americká společnost Apple hospodařila ve čtvrtém čtvrtletí s čistým ziskem 904 milionů dolarů, tedy zhruba 17,4 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jde tedy o nárůst o 67 %. Výsledek překonal i ty nejoptimističtější odhady analytiků.
  • Letecké společnosti Aeroflot, Air France-KLM, Korean Air a několik ruských finančních investorů jednají s ČSA o možné nabídce na převzetí. Největším akcionářem ČSA je stát, který kontroluje přes 91 % akcií. ČSA již několik let hospodaří se stamilionovou ztrátou.
  • Japonská automobilka Toyota Motor prodala v období červenec až září 2,34 milionu vozů, což je méně než její hlavní konkurent General Motors. Obě automobilky spolu bojují o pozici největšího prodejce aut na světě a americké automobilce se díky vyššímu prodeji podařilo znovu získat vedení.
  • Největší maloobchodní společnost na světě Wal-Mart Stores odkoupí zbývajících 49,1 procenta akcií japonské divize supermarketů Seiyu za 878 milionů dolarů. Tento krok jí má pomoci při oživení ztrátového řetězce. Wal-Mart koupil problémovou firmu Seiyu v roce 2002 a od té doby do ní investoval více než miliardu dolarů.
  • Americká internetová společnost Google překonala odhady analytiků a vytvořila ve třetím čtvrtletí letošního roku čistý zisk 1,07 miliardy dolarů, tedy asi 20,4 mld. Kč. To představuje v meziročním srovnání nárůst o více než 46 procent. Za tyto výsledky vděčí Google nižším nákladům a vysokému růstu cen akcií.
  • Podle Evropské komise práce načerno připravuje některé země Evropské unie až o desítky procent hrubého domácího produktu. Zvlášť patrné je to prý na jihu a východě Evropy. Podle průzkumů celých 11 % lidí v EU připustilo, že nakoupilo zboží či služby, na nichž se nějakým způsobem podílela práce na černo.
  • Slovenský statistický úřad zvýšil odhad růstu slovenské ekonomiky v loňském roce na 8,8 procenta z původních 8,3 procenta. K výraznému zrychlení slovenské hospodářské expanze přispělo spuštění výroby v závodech výrobců automobilů a jejich dodavatelů. K německému Volkswagenu, jenž na Slovensku působí více než 15 let, se totiž přidaly francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën a jihokorejská Kia Motors.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Sportovní taška jako dárek!
Přemýšlíte u které stavební spořitelny uzavřít smlouvu? Chcete získat něco navíc? Stavební spořitelna České spořitelny  vám právě takový bonus nabízí. Ke každé nové smlouvě o stavebním spoření sjednané v období od 15.10 do 21.12.2007, získá účastník sportovní tašku ELÁN zdarma jako dárek. Navíc, za sjednání stavebního spoření on-line získáte finanční prémii až 600 Kč. Využijte našeho On-line prodeje k uzavření smlouvy a získáte tak nejen sportovní tašku od BUŘINKY, ale také finanční prémii od Finance.cz.

Posledních 7 dní doma

  • ČNB v nové prognóze zvýšila odhad růstu inflace. V září 2008 by se měla celková inflace pohybovat mezi 4,4 až 5,8 procenta. V březnu 2009 by pak měla klesnout na 3,1 až 4,5 procenta. Nová prognóza, guvernéra ČNB Zdeněka Tůmy, nemění zásadní pohled na ekonomiku a i nadále počítá s růstem úrokových sazeb. Mezi hlavní rizika pro novou prognózu ČNB jsou sekundární dopady změn nepřímých daní.
  • O šedesát minut delší dobu budou mít investoři od března příštího roku pro nakupování a prodávání akcií na pražské burze, hlavním českém trhu cenných papírů. Obchodování v systému pro nejlepší akcie SPAD bude nově začínat už v 9:00 a končit bude v 16:30. Nyní se obchoduje od 9:30 do 16:00.
  • Tuzemské stavební spořitelny poskytly od počátku své činnosti 1,37 milionu úvěrů na bydlení ve výši 292 miliard korun. Za více než 14 let spořitelny rovněž uzavřely přes 11,2 milionu smluv o stavebním spoření. Aktuálně spořitelny evidují 900.000 nesplacených úvěrů v hodnotě 136 miliard a přibližně šest milionů aktivních smluv o stavebním spoření.
  • Lidé ve věku 30 až 44 let mají v České republice více než 54 procent z celkového objemu bankovních úvěrů. Půjček však stále častěji využívají i lidé mladší třiceti let. Vyplývá to z posledních statistik Bankovního registru klientských informací, jehož prostřednictvím si české banky vyměňují informace o bonitě a důvěryhodnosti svých klientů.
  • Stát již prodal více než procento akcií energetické společnosti ČEZ za přibližně 7 mld. Kč. Podíl na základním kapitálu firmy se podle aktuálních údajů Střediska cenných papírů snížil na 66,59 %. Akcie od státu odkupuje především sám ČEZ, který již odkoupil téměř 38,9 milionu akcií, tedy 6,56 % základního kapitálu.
  • AAA Auto dodatečně neupíše 1,78 mil. akcií ze své primární emise. Zvýšení počtu emitovaných akcií o deset procent firmě umožňovala opce, kterou se manažer emise, firma Patria Finance, rozhodl nevyužít. Akcie firma nabídla investorům za 55,1 Kč, nyní se však obchodují za 53,50 Kč. Pokles ceny je také zřejmě důvod, proč se firma rozhodla opci nevyužít.
  • V oboru výpočetní techniky pracuje v Česku 154.000 lidí a do roku 2011 má přibýt dalších 40.000 pracovních míst. Přesto má ČR problém s nedostatkem kvalitních specialistů. Podle zástupců českých firem totiž tuzemské univerzity opouští každoročně o polovinu absolventů méně, než trh potřebuje.
  • Důvěra v domácí ekonomiku v říjnu opět klesla. Souhrnný ukazatel důvěry se snížil proti předchozímu měsíci o 0,2 bodu. Převážil pesimismus spotřebitelů, jejichž důvěra propadla o 2,4 bodu. Ukazatel podnikatelské důvěry se v porovnání se zářím naopak zvýšil o 0,4 bodu.
  • Společnost ČEZ se chce stát během čtyř let šestou největší energetickou firmou v Evropě. Řekl to generální ředitel firmy Martin Roman. Nyní zaujímá firma ČEZ, kterou ze dvou třetin ovládá stát, na starém kontinentě podle tržní kapitalizace i podle počtu zákazníků osmou příčku.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Rok 2007 byl bez pochyby ve znamení nových běžných účtů. Není snad banky, která by nějaký účet neuvedla, nezrušila, či alespoň nepřejmenovala. Pokud si chcete založit bankovní účet, nebo zvažujete změnu banky kvůli příliš vysokým poplatkům, nabízíme vám aktualizované porovnání všech běžných účtů pro fyzické osoby. Porovnejte si úrokové sazby a poplatky jednotlivých bank jednoduše a přehledně!
  • Celosvětové zásoby průmyslových kovů se propadají na extrémně nízké hodnoty, což se odrazilo i na jejich cenách. Tržby těžebních firem díky hladu po komoditách stoupají raketovým tempem. A právě jedné z nich se týká nová analýza společnosti Colosseum. Přečtěte si názory komoditních odborníků.


Investorský magazín19. října 1987 na Wall Streetu všichni prodávali. Před dvaceti lety zažily světové burzy největší jednodenní propad v historii. Akcie ztratily téměř 23 procent hodnoty. Co bylo příčinou černého pondělí? 20 let od krvavé lázně na Wall Streetu. Exluzivně v Investorském magazínu v sobotu 27. října od 13:33.

 

Fintriky

Která tuzemská banka se orientuje na firemní klientelu a která zase na retail? Kam jít pro hypotéku a kdo se orientuje na běžné účty? Výběr banky není jednoduchou záležitostí, zvláště když u nás působí několik desítek bank. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli vám postupně v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků představit banky, které působí na našem trhu. Tento týden jsme se podívali na dalších pět bank působících na českém trhu, a to Volksbank, Poštovní spořitelnu, Bawag Bank, Raiffeisenbank a Citibank.

 

Anketa

Česká republika má pro programovací období 2007 - 2013 připraveno celkem 24 operačních programů na čerpání peněz z fondů Evropské unie. Teprve minulý týden byly podepsány první tři operační programy. Celý týden jsme se vás tedy ptali, zda počet schválených programů odráží práci našich úředníků, nebo je chyba na straně Bruselu?

  • Ano - čeští úředníci by se měli nad svou prací zamyslet - 69 %
  • Ne - může za to byrokracie v Bruselu - 1 %
  • Problém je na obou stranách - 30 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU