Unipetrol vyřešil mimosoudně spory s firmou Deza

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Petrochemická skupina Unipetrol se mimosoudně dohodla s firmou Deza z Agrofert Holdingu na ukončení vzájemných sporů. Deza stáhne žaloby na Unipetrol a ten jí prodá akcie společností Agrobohemie a Synthesia za tržní cenu, sdělila mluvčí Unipetrolu Michaela Lagronová.

"Společnost Deza se v dohodě o smírném vyřešení sporů zavázala vzít zpět žaloby podané proti společnosti Unipetrol a nepožadovat na společnosti Unipetrol zaplacení smluvní pokuty nebo jakékoliv náhrady škody," řekla Lagronová.

Deza zároveň od Unipetrolu akcie obou podniků odkoupí za reálnou tržní hodnotu s tím, že kupní cena stanoví znalec vybraný oběma společnostmi. Cena, za níž Unipetrol akcie prodá, bude známa začátkem příštího roku.

"Společnosti Agrobohemie a Synthesia, které nebyly součástí našeho hlavního předmětu podnikání a na jejichž řízení jsme měli pouze omezený vliv, mají nepříliš velký potenciál pro náš budoucí rozvoj. S Dezou je tedy čeká lepší budoucnost," řekl generální ředitel společnosti Unipetrol François Vleugels.

"Finanční prostředky, které získáme z transakce, nám dovolí dále restrukturalizovat naše dluhové financování," dodal Vleugels.

Unipetrol a Deza uzavřely v letech 2000 a 2001 smlouvy o budoucím prodeji akcií společností Agrobohemie a Synthesie (dříve Aliachem). Bylo v nich mj. sjednáno právo Unipetrolu nebo Dezy požádat druhou stranu o uzavření smlouvy o koupi akcií v případě významné změny vlastnické struktury.

V roce 2005 vyzvala Deza Unipetrol, který mezi tím koupil polský koncern PKN Orlen, k uzavření smluv o koupi akcií podle dříve podepsaných dohod. Polský koncern však prohlásil, že od smluv ustupuje; podle názoru představenstva trpěly smlouvy o koupi akcií právními vadami. Agrofert označil odstoupení od smluv za neúčinné a podal proti společnosti Unipetrol u Městského soudu v Praze dvě žaloby.

V současné době společnost Unipetrol vlastní 50 procent akcií společnosti Agrobohemie a 38,79 procenta akcií společnosti Synthesia.

Petrochemická skupina Unipetrol loni vykázala výnosy 95 miliard korun a čistý zisk 1,6 miliardy. V roce 2005 se stal Unipetrol součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina Unipetrol zaměstnává zhruba 4000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK