Co týden dal?

14.12.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Míra nezaměstnanosti v listopadu klesla na 5,6 %, koruna tento týden poprvé v historii prolomila hranici 26 Kč za euro, televizní poplatek se od ledna zvýší o 15 korun, Čína se potýká s nejvyšším tempem růstu spotřebitelských cen za posledních 11 let.  To jsou jen některé z mnoha událostí právě uplynulého prosincového týdne. 

Posledních 7 dní ve světě

  • Druhá největší zajišťovna na světě, společnost Munich Re, pokračuje v expanzi, když po americké The Midland Company kupuje dvoutřetinový podíl v jihokorejské Daum Direct Auto Insurance Co. a vstupuje tak na tamní trh. Na tento krok zareagovaly i akcie společnosti, které posílily o 1,44 %.
  • Finanční skupina Axa založila v prosinci Axa Bank Europe. Cílem nového subjektu je zlepšení koordinace retailového bankovnictví skupiny Axa v Evropě. Axa Bank Europe bude na lokální úrovni úzce spolupracovat s pojišťovnami Axa a bude doplňovat jejich nabídku celou řadou bankovních produktů.
  • Čína se potýká s nejvyšším tempem růstu spotřebitelských cen za posledních 11 let. Míra inflace vzrostla v listopadu z říjnových 6,5 procenta na 6,9 procenta. Za růstem cen stojí podle ekonomů nedostatek základních potravin. Zvýšení cen ropy hraje údajně pouze nepatrnou roli. Cenové tlaky by mohly zmírnit po sklizni a přílivu potravin na trh.
  • Firmu Vin & Sprit, která vyrábí známou vodku Absolut, švédská vláda příští rok prodá v aukci. Oznámil to ministr finančního trhu Mats Odell. Zatím nejrazantnější krok ve švédském privatizačním programu by podle analytiků měl vládě vynést až sedm miliard dolarů (126 miliard korun).
  • Výrazné rozdíly mezi státy Evropské unie panují v tom, jak rychle tam roste cena práce. Zatímco v Německu celkové hodinové mzdové náklady letos ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostly jen o 0,9 procenta, tak v Lotyšku to bylo téměř o třetinu 30 procent. Vyplývá to ze zveřejněných údajů Evropského statistického úřadu. České republice mezi 23 státy, z nichž jsou informace dostupné, díky nárůstu o 8,4 procenta připadlo ve srovnání s dalšími osmé místo.
  • Světové akciové trhy by v příštím roce mohly procházet ještě složitějším obdobím než letos, kdy se přes ně postupně přehnaly krize čínská a hypoteční a úvěrová vyvolaná v USA. I tak by ale burzy měly už šestým rokem pokračovat v růstu, i když pomalejším tempem. Mnohem častější pak budou cenové výkyvy.
  • Více než padesát let po korejské válce opět funguje železniční spojení mezi Severní a Jižní Koreou. Ve čtvrtek ráno projel přísně střeženou hranicí první nákladní vlak, který ve dvanácti vagonech převážel suroviny pro výrobu bot a konstrukční materiály. Na dvacetikilometrové trati mezi jihokorejským Dorasanem a severokorejským Kaesongem budou podobné spoje jezdit denně oběma směry.

 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

STOP zbytečným poplatkům!
Nechcete platit za svůj bankovní účet nesmyslné poplatky? Nechce se vám běhat do banky, když chcete nahlásit novou adresu? Nabízíme vám řešení. Sjednejte si v našem On-line prodeji mKONTO, bankovní účet bez poplatků za příchozí a odchozí platby, bez poplatků za založení a správu účtu, bez poplatků za tři výběry měsíčně v jakémkoliv bankomatu v ČR a s obsluhou prostřednictvím internetu a telefonu. Neplaťte více než musíte, my vám k tomu pomůžeme.


Posledních 7 dní doma

  • Ze současných 120 korun měsíčně na 135 korun se od ledna zvyšuje televizní poplatek. Česká televize o změně poplatku a náležitostech s ní spojených informuje ve vysílání zvláštním spotem a prostřednictvím osobního dopisu registrovaným poplatníkům.
  • Běžný účet platební bilance v říjnu skončil schodkem 13,7 miliardy korun oproti zářijovému deficitu 2,4 miliardy korun. Informovala o tom Česká národní banka (ČNB). Podle zprávy ČNB výsledek ovlivnily zejména vyplácené dividendy a předpokládaná výše reinvestovaného zisku z přímých investic. Od začátku roku vykazuje platební bilance deficit 87,6 miliardy korun.
  • Česká republika nekoupí 199 obrněných transportérů Pandur, které měly nahradit zastaralé transportéry OT-64. Část transportérů z dvacetimiliardového kontraktu už je přitom vyrobená a umístěná ve vídeňském sídle dodavatele, společnosti Steyr. Ministerstvo nepředpokládá, že by hrozila arbitráž.
  • České dráhy se rozhodly obnovit zašlou slávu nádražních restaurací a pod značkou La Rocket hodlají provozovat vlastní restaurační síť. První dvě restaurace se otevřou v pondělí v Pardubicích a Praze Libni. Klasické "nádražky" přitom v posledních letech mizí a jejich místo zaujímají stánky s rychlým občerstvením.
  • Českomoravská záruční a rozvojová banka bude v letech 2007 až 2013 spolufinancovat úvěrové programy pro malé a střední podnikatele více než 1,7 miliardy Kč, ze státního programu půjde na tyto programy 8,2 miliardy Kč. Tyto peníze by měly umožnit až 9000 podnikatelům přístup k vnějším zdrojům financování zahájení či rozvoje podnikání.
  • V Praze bylo podepsáno sedm regionálních operačních programů a dva celostátní operační programy Podnikání a inovace a Doprava. Tyto programy v úhrnu činí bezmála 14mld eur (400 mld. Kč) z celkových 26,69 mld. eur (750 mld. Kč), které by měly do ČR přitéci v letech 2007-2013 ze strukturálních fondů EU.
  • Tuzemské obchody Plus-Discount pravděpodobně koupí britská společnost Tesco. Tesco údajně nabídlo nejvíce peněz, suma se pohybuje kolem 200 milionů eur, což odpovídá zhruba 5,2 miliardy korun. Smlouva o prodeji ještě ale podepsána nebyla. Majitel obchodů Plus-Discount nicméně už dříve oznámil, že chce prodej vyřešit do konce letošního roku.
  • Poslanci schválili návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na příští rok. Příjmy fondu by měly činit 1,25 miliardy korun, celkové výdaje 3,2 miliardy korun. Z toho 1,5 miliardy je určeno mladým lidem na pořízení bydlení.
  • Koruna tento týden poprvé v historii prolomila hranici 26 Kč za euro a obchodovala se až na 25,97 Kč/EUR. Za posílením stojí data o listopadové inflaci, která jsou nejvyšší za posledních šest let. Proti dolaru se česká měna posunula na 17,72 Kč/USD, a přiblížila se také k rekordu.
  • Tempo růstu spotřebitelských cen v listopadu meziročně zrychlilo na pět procent ze čtyř procent v říjnu. Oznámil to dnes Český statistický úřad s tím, že jde o nejvyšší meziroční nárůst od srpna 2001. Na zrychlení se podílely nejvíce potraviny a nealkoholické nápoje. Ekonomové zvýšení inflace očekávali.
  • Míra nezaměstnanosti v listopadu klesla na 5,6 % z říjnových 5,8 %. Oznámilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Jde o nejnižší údaj za posledních 9 let. Ekonomové odhadovali pokles na 5,7 %. Ženy tvoří 55,1 % z celkového počtu nezaměstnaných, osoby se zdravotním postižením 18,8 %. Absolventi všech stupňů škol se v listopadu na nezaměstnanosti podíleli 6,9 %.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Posledních 7 dní na našem serveru


  • Letošní rok je pro drahé kovy opět vynikající. Zlato, stříbro i platina atakují a úspěšně zdolávají historická maxima. Jak je na tom paládium? Jaký bude její další vývoj? To se můžete dočíst v našem novém komoditním typu, který jsme pro vás připravili se společnosti Colosseum. Přečtěte si názory odborníků.
  • Hledáte informace o změnách, které nás čekají od začátku roku 2008? Právě vám je určena naše nová Reformní abeceda 2008, ve které najdete přehled základních změn a to nejen v oblasti daní, ale třeba také sociálních dávek či zdravotnictví.




Založte si mKONTOStop zbytečným poplatkům!
Chcete bankovní účet, na kterém peníze přibývají, nikoliv ubývají? Využijte služeb mBank a založte si mKONTO! Zřízení i správa mKONTA je zdarma, neplatíte žádné poplatky za příchozí či odchozí platby.

Mějte nad svými penězi nepřetržitou kontrolu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu!



Fintriky

Tento týden jsme v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků zaměřili pozornost na uzavírání finančních produktů on-line. I přes blížící se konec roku umožňuje internet rychlé a především čas šetřící uzavření produktů, na které lze třeba ještě i získat státní podporu. Zaměřili jsme pozornost na stavevní spoření - zcela bezpečný nástroj na zhodnocování peněz a penzijní připojištění - produkt k zajištění stáří s dotacemi i možností daňových úlev. V článcích jsme vás tak zásobili informacemi, co je třeba všechno udělat, abyste ještě za letošní rok získali maximální daňovou úsporu a státní příspěvky.


Investorský magazínInvestování do tureckých akcií není bez rizik kvůli vyšší kolísavosti či velkému podílu spekulativních peněz. Na druhou stranu se tato země vyznačuje rekordním přílivem přímých investic nebo imunitou vůči krizi na trhu rizikových hypoték. Více se dozvíte v novém díle Investorského magazínu.

Anketa

Penzijní připojištění, stavební spoření, životní pojištění jsou produkty, které stát podporuje, ať již v podobě příspěvků nebo daňovými úlevami. Využíváte maximálně všech výhod, které tyto produkty nabízejí?

  • Ano - měsíční platby mám nastaveny pro jejich maximální využití - 44 %
  • Ano - ke konci roku platby dolaďuji pro maximální výhody - 28 %
  • Ne - výhody nejsou pro mě zajímavé - 16 %
  • Ne - tyto produkty nevyužívám - 12 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU