Tabák: chuť zůstane, ovšem zdanění poroste

19.12.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Procentní část daně z cigaret se z původních 27 zvyšuje od 1. ledna 2008 na 28 procent. Dochází také ke zvýšení pevné části daně z 0,88 na 1,03 koruny a rovněž k růstu minimální sazby daně z cigaret z 1,64 na 1,92 koruny za jeden kus.

Paralelně s vládní reformou veřejných financí dochází rovněž k dalšímu zvýšení  daně z tabákových výrobků, přičemž je očekáván dopad tohoto opatření v podobě nárůstu maloobchodních cen. Jedná se o součást procesu harmonizace zdanění tabákových výrobků v členských státech EU. Tabákové výrobky stejně jako například alkoholické nápoje budou v České republice nadále předmětem dvojího zdanění jak spotřební daní tak základní sazbou DPH.


Daně se zvyšují


S účinností od 1.ledna 2008 dochází  k legislativním změnám v oblasti sazeb spotřební daně u cigaret i dalších tabákových výrobků. Zvýšení daně se dotýká všech tabákových výrobků, jak cigaret, doutníků a cigarillos tak také tabáku ke kouření i ostatního tabáku.
Procentní část daně z cigaret se z původních do konce roku 2007 platných 27 % zvyšuje od 1.ledna 2008 na 28 %, přičemž dochází také ke zvýšení pevné části daně z původních 0,88 korun na 1,03 koruny a rovněž ke zvýšení minimální sazby daně z cigaret z původních 1,64 na 1,92 koruny za jeden kus.

K významnějšímu zvýšení spotřební daně dochází od počátku roku 2008 také v případě tabáku ke kouření a ostatního tabáku, přičemž do konce roku 2007 účinná daňová sazba 905 korun za 1kg je od 1.ledna zvýšena na 1280 korun za 1 kg. Zvýšení spotřební daně se týká též doutníků a cigarillos, přičemž původní sazba daně za 1 kus ve výši 0,90 koruny je od počátku roku 2008 nahrazena hodnotou 1,15 koruny za 1 kus.


Metodika zdaňování zůstává


Naproti tomu nezměněna zůstává metodika výpočtu daně, kterou je v případě doutníků, cigarillos a tabáku ke kouření nutno kalkulovat jako součin základu daně a pevné sazby daně. Nadále zůstává v platnosti také ustanovení § 104 odstavce 2 zákona o spotřebních daních, v souladu se kterým je pro výpočet daně z tabáku ke kouření relevantní hmotnost tabáku k okamžiku vzniku povinnosti daň přiznat a zaplatit.

Beze změn zůstává pro rok 2008 také metodika kalkulace daně u cigaret, kterou je nutno vypočítat jako součin výše uvedené nové hodnoty 0,28 a ceny zdaňovaných cigaret pro spotřebitele a jako součin nově platné hodnoty pevné části daně 1,03 korun za 1 kus a počtu kusů cigaret. V platnosti nadále zůstává ustanovení zákona o minimální výši daně za 1 cigaretu, kterou je nutno aplikovat v případě, že daň vypočítaná použitím její pevné a procentuální sazby nedosahuje hodnoty 1,92 korun za 1 cigaretu. Recentní novelizací zůstává nedotčeno i ustanovení zákona, v souladu se kterým je za 1 kus cigarety považováno každých započatých 90 mm délky tabákového provazce. Legislativní změny účinné od 1.ledna 2008 se nedotýkají ani regulace značení tabákových výrobků tabákovými nálepkami.


Nálepky i nadále


Nadále musí být tabákové výrobky vyrobené na teritoriu České republiky nebo dovezené na daňové území ČR označeny tabákovou nálepkou, nicméně výjimka platí pro tabákové výrobky určené pro vývoz nebo v případě, že tabákové výrobky nemusí být na daňové území importovány v uzavřeném jednotkovém balení. Tabákovou nálepkou  nesmí být značeny ani výrobky určené pro dopravu do jiného členského státu EU v rámci režimu podmíněného osvobození od daně ani jí nemusejí být označeny tabákové výrobky importované na daňové území České republiky z jiného členského státu pro osobní spotřebu.


Úředníci neotálejí


Beze změny zůstává i kompetence celních úřadů a celních ředitelství, územních finančních orgánů, České obchodní inspekce, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a místně příslušného živnostenského úřadu k realizování kontroly značení jak skladovaných tak prodávaných tabákových výrobků. Za skladování neznačených tabákových výrobků, které nejsou v režimu podmíněného osvobození od této daně, je nadále zákonem považováno jejich uchovávání ve skladech, v dopravních prostředcích také během přepravy, v kancelářích či jiných prostorách a rovněž v prodejních místech, mezi která je řazen i stánkový nebo obdobný prodej.

Autor článku

Otto Olson  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ