Placení záloh na sociální pojištění

16.01.2008 | , Finance.cz
DANĚ


S účinností od 1. ledna 2008 dochází k legislativním změnám v oblasti  minimálního vyměřovacího základu OSVČ. Od čeho se jeho výše odvíjí a jaké změny OSVČ v následujícím roce čekají?

Beze změny pro rok 2008 zůstává definice osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) pro potřeby  důchodového pojištění, přičemž  je za ni zákonem považována taková osoba, která ukončila povinnou školní docházku a dosáhla věku minimálně 15 let a která vykonává samostatnou výdělečnou činnost případně pokud spolupracuje při výkonu této činnosti a je možné na ni v souladu se zákonem o daních z příjmu rozdělovat příjmy OSVČ a výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení.


I v roce 2008 zůstává v platnosti ustanovení zákona o pojistném na sociální pojištění v souladu se kterým je OSVČ povinna platit zálohy na pojistné za jednotlivé kalendářní měsíce. Rovněž zůstává v platnosti, že je měsíčním vyměřovacím základem OSVČ částka, kterou  si tato sama určí. Od roku 2006 činí vyměřovací základ 50 % z předpokládaného průměrného zisku OSVČ (příjmů po odečtení výdajů vynaložených na jejich dosažení, zajištění a udržení, který tato docílila v kalendářním měsíci).


Posuzovaní vedlejší činnosti


V případě OSVČ podnikající v rámci vedlejší činnosti potom činila do konce roku 2007 rozhodná částka zakládající povinnou účast na důchodovém pojištění 40500 korun ročně, přičemž od 1.ledna 2008 dochází k jejímu zvýšení na 51 744 korun. V případě, že OSVČ, za kterou je současně plátcem pojištění stát nebo zaměstnavatel, nedosáhla výše uvedenou limitní částku, potom může být účastna důchodového a nemocenského pojištění dobrovolně. Fyzická osoba podnikatel a další OSVČ jsou považovány za osoby podnikající v režimu vedlejší činnost, pokud je za ně zaměstnavatelem odvedeno pojistné z vyměřovacího základu (hrubé mzdy), která činí alespoň 96000 korun ročně (dvanáctinásobek minimální mzdy platné v ČR, přičemž její zvýšení není prozatím očekáváno).


Vyměřovací základ OSVČ


OSVČ podnikající v režimu hlavní samostatná výdělečná činnost mají i v roce 2008 stanoven minimální vyměřovací základ ve výši 50% z poloviny průměrné mzdy, zatímco minimální měsíční vyměřovací základ OSVČ dobrovolně účastné důchodového pojištění podnikající v režimu vedlejší činnost je potom 10% z průměrné mzdy.

Nadále zůstává pro OSVČ v platnosti nemožnost dodatečně měnit měsíční vyměřovací základ, který si tato sama stanovila. OSVČ nemusí platit pojistné za kalendářní měsíce, v nichž měla po celý měsíc nárok na výplatu nemocenského nebo peněžité pomoci v mateřství z nemocenského pojištění OSVČ, přičemž toto neplatí pro první měsíc účasti OSVČ na pojištění.

Pokud není samostatná výdělečná činnost zákonem definována jako vedlejší potom je pokládána za hlavní.
Jako OSVČ podnikající v režimu vedlejší činnost je zákonem definována:

  • pokud paralelně se samostatnou výdělečnou činností byla zaměstnána a příjem ze zaměstnání překročil dvanáctinásobek minimální mzdy,
  • v případě, že má v rozhodném období nárok na výplatu plného nebo částečného invalidního důchodu nebo starobního důchodu,
  • má nárok na rodičovský příspěvek popřípadě pokud osobně pečuje o osobu závislou na péči jiné osoby ve stupních II.,III. a IV., pokud je její osobou blízkou nebo členem její domácnosti,
  • vykonávala vojenskou službu v ozbrojených silách ČR, přičemž výjimku tvoří vojáci z povolání,
  • byla nezaopatřeným dítětem, což znamená i osobu připravující se vyšším odborným nebo vysokoškolským studiem na budoucí povolání, pokud není starší 26 let, přičemž v případě doktorandského studia je tato hranice 28 let.


Vyměřovací základ zaměstnance


Legislativní změny účinné od 1.ledna 2008 se týkají také definice vyměřovacího základu sociálního pojištění zaměstnance, který je tvořen úhrnem příjmů zatížených daní z příjmů fyzických osob zúčtovaných v souvislosti se zaměstnáním, přičemž nově je za zúčtovaný příjem pokládáno také peněžní nebo nepeněžní plnění případně další forma výhody poskytnutá zaměstnanci zaměstnavatelem.

Autor článku

Otto Olson  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ