Dolar klesá na dosah 7týdenního minima vůči jenu

15.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v úterý vyrovnal pondělní sedmitýdenní minimum vůči jenu. Tíží jej očekávání, že by maloobchodní tržby ve Spojených státech a výsledky bank...

...mohly podpořit agresivní snižování sazeb zaměřené na pomoc ekonomice.

V 10:35 dolar oslaboval o 0,4 procenta na 107,71 jenu <JPY=> poté, co klesl až na 107,35 a vyrovnal sedmitýdenní dno z pondělí. Skluz pod 107,20 jenu by znamenal pád na dvouapůlleté minimum.

Euro ubíralo 0,1 procenta na 1,4847 dolaru <EUR=>, respektive 0,6 procenta na 159,93 jenu <EURJPY=>.

Citigroup <C.N> zveřejní po poledni jako první velká banka tento týden výsledky za čtvrtý kvartál. Trh se soustředí na dopad úvěrové krize na zisky bank a nakolik tato krize zvyšuje riziko recese v nejsilnější ekonomice světa.

Největší americká banka pravděpodobně oznámí snížení dividendy, nejméně 10 miliard nového kapitálu, odpisy až 20 miliard dolarů a zrušení více než 20.000 pracovních míst, uvedl v pondělí deník Wall Street Journal.

"Slabost dolaru je teď hlavní téma. Trh se chystá na špatné zprávy," řekl Adam Cole, globální šéf devizové strategie u firmy RBC Capital Markets.

Maloobchodní tržby ve Spojených státech za prosinec budou rovněž pozorně zkoumány kvůli náznakům, jak razantní uvolnění měnové politiky bude pravděpodobně zapotřebí. Trh čeká meziměsíční stagnaci ukazatele po nárůstu o 1,2 procenta v listopadu.

"Pokud jde o reakci trhu, je riziko pravděpodobně asymetricky na spodní straně," řekl Cole. "Slabé číslo bude vykládáno jako důkaz, že ekonomika zpomaluje, a otevře Fedu cestu k tak agresivnímu uvolnění sazeb, jak si bude přát."

Futures na úrokové sazby odrážejí zhruba poloviční pravděpodobnost, že Fed do konce měsíce srazí hlavní sazbu o 0,75 procentního bodu na 3,50 procenta.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK