O zkrachovalou Joku Klatovy zatím není velký zájem

15.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Klatovy 15. ledna (ČTK) - O fungující klatovskou textilku Joka, která půjde za týden do dražby za 40 milionů korun, zatím není velký zájem. Správce podniku, který se propadl do konkurzu loni v říjnu, nikdo nekontaktoval, na prohlídkách se objevil pouze jeden možný kupec. Správce chce udržet podnik v chodu i v případě, pokud by se v první aukci neprodal. Řekl to konkurzní správce Jan Špelina.

"Žádný žhavý zájemce o hlavní výrobní objekt není, pouze nás kontaktovali jeden dva lidé," potvrdil Pavel Bezstarosti z plzeňské aukční síně Naxos, která dražbu 22. ledna v Plzni organizuje.

Podle zdroje ČTK zvažuje koupi česká firma Joss & Löwenstein odebírající tři čtvrtiny produkce. Cena se jí ale zdá vysoká. Druhý významný odběratel, OP Prostějov, firmu nechce. Podle realitních makléřů je cena čtyřpodlažní budovy vysoká; v Klatovech je více volných průmyslových objektů. Věřitelský výbor ale vychází ze znaleckého posudku, který stanovil hodnotu stavby, strojů a ochranné známky na 48 milionů Kč.

Správce drží firmu v chodu, nikdo z 55 lidí neodešel. Dluhy vůči dodavatelům se neprohlubují, což je dáno také tím, že podnik stále prodává velké zásoby košil z minulých let. Špelina má ale problémy s hrazením DPH. "Nejde o dramatický růst závazků. Stav je příznivější, než kdybych podnik zavřel a zaměstnancům zaplatil tříměsíční odstupné, což je s odvody asi pět milionů korun," vysvětlil.

Po prvním přezkumu chtějí věřitelé po firmě 70 milionů korun. Největším je HVB Bank s 26 miliony Kč. Má zástavu na budově i materiálu. Další věřitelé se ještě mohou hlásit do 5. února.

Další týden, 31. ledna, bude Naxos dražit víceúčelový objekt Joky, tedy prodejnu, dílny a byt. Vyhlašovací cena budovy, která je majetkem třetí osoby, ale je také součástí konkurzní podstaty, je deset milionů korun. Ve stejný den nabídne dražebník za 1,5 milionu korun ještě 1000 m2 přilehlého pozemku, který prodává soukromý vlastník.

Podnik s tradicí od roku 1866 získali v roce 1992 její původní majitelé, rodina Vodičkova. Loni v září podali návrh na konkurz kvůli předlužení. Podnik měl před pěti lety 500 lidí a vyvážel 80 procent. Západní odběratelé ale před třemi lety odešli šít na východ a do Číny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK