Telefónica chce zvýšit výnosy z pronájmu IT služeb o 40 pct

15.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Telekomunikační firma Telefónica O2 chce letos zvýšit výnosy z pronájmu serverů, datových uložišť, zálohování dat a dalších tzv. řízených služeb o 40 procent na 150 milionů korun. Uvedl to výkonný ředitel pro rozvoj firemních služeb a řešení Telefóniky Zdeněk Kaplan.

Tzv. řízené služby bude Telefónica zavádět postupně během letošního roku. První již zavedenou skupinu představují právě služby pronájmu prostoru k ukládání či zálohování dat. Ty firma poskytuje prostřednictvím datového centra Nagano na pražském Žižkově. Následovat by měly komunikační služby a služby v oblasti bezpečnosti informačních systémů.

Služby chce Telefónica nabízet středně velkým a velkým firmám od průmyslových podniků typu sklárna po velké bankovní domy. Hlavní výhodou pro zákazníka je podle Kaplana úspora investičních nákladů, pracovní síly i času. "Zákazník nemusí investovat do kapacity IT zařízení podle toho, jak se mu daří, ale vše si může operativně pronajmout. Platí přitom jen za to, co skutečně využívá," dodal. Úspory nákladů se podle něj pohybují kolem 25 procent.

Služby v oblasti informačních technologií jsou jednou z oblastí, na které se největší tuzemský telekomunikační operátor zaměřil po vstupu španělské Telefóniky. Výnosy z IT služeb vzrostly z necelých 600 milionů v roce 2006 na loňských odhadovaných 1,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK