Koruna dopoledne posílila na nový rekord 25,82 Kč/EUR

15.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Koruna během dopoledne umazala předchozí ztráty a posílila na nový rekord vůči euru 25,82 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Proti dolaru koruna před polednem rovněž posílila na 17,40 Kč/USD.

Za posilováním koruny podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka v současnosti stojí především očekávání investorů, že centrální banka na počátku února zvýší sazby. "ČNB bude rozhodovat již za tři týdny a pravděpodobnost růstu sazeb stále stoupá," uvedl.

Navíc koruna podle analytika ČSOB Jana Čermáka zůstává spolu se zlotým a švýcarským frankem jednou z mála evropských měn, která zůstává v zásadě imunní vůči výprodejům na akciových trzích.

Posilování koruny je v posledních měsících funkcí averze investorů vůči globálnímu riziku, řekl již dříve analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Dokud tedy neuvidí globální investoři příležitosti v rizikovějších instrumentech, než jsou krátkodobá korunová aktiva s nízkým výnosem, může podle něj kurz koruny atakovat nová historická maxima.

Pro české spotřebitele posilující koruna znamená zlevnění dováženého zboží ze zahraničí, především elektroniky, oblečení a také zájezdů do ciziny. Na druhou stranu čeští exportéři ztrácejí cenovou konkurenceschopnost na zahraničních trzích a silná koruna se negativně může promítnout do jejich hospodářských výsledků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK