VERZE 2-Citigroup získá 14,5 mld dolarů, snižuje dividendu

15.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává...

...podrobnosti)

NEW Citigroup <C.N> získá nejméně 14,5 miliardy dolarů a sníží čtvrtletní dividendu o 41 procent, aby posílila kapitálovou základnu, jíž otřásly ztráty z rizikových hypoték a spotřebitelských úvěrů.

Největší americká banka v úterý současně vykázala první čtvrtletní ztrátu od svého vzniku v roce 1998, způsobenou odpisy ve výši 18,1 miliardy dolarů spojenými s méně kvalitními dluhy.

Citigroup také uvedla, že úvěrové ztráty ve Spojených státech stouply na 4,1 miliardy dolarů, převážně proto, že čím dál více spotřebitelů nesplácí své závazky včas.

Čistá ztráta dosáhla 9,83 miliardy dolarů neboli 1,99 dolaru na akcii, téměř dvojnásobku proti odhadům analytiků. Před rokem banka vykázala zisk 5,13 miliardy čili 1,03 dolaru na akcii.

Celkové výnosy spadly o 70 procent na 7,2 miliardy dolarů. Analytici oslovení v průzkumu firmy Reuters čekali v průměru ztrátu 1,01 dolaru na akcii při výnosech 10,3 miliardy dolarů.

Citigroup snížila kvartální dividendu na 32 centů na akcii z 54 centů, což by mohlo přinést úsporu přes 4 miliardy dolarů ročně.

INVESTICE OD BÝVALÉHO ŠÉFA

Citigroup dále uvedla, že získá 12,5 miliardy dolarů ze soukromého prodeje konvertibilních preferenčních cenných papírů.

Tato částka podle banky zahrnuje 6,88 miliardy dolarů od fondu spojeného se singapurskou vládou. Dalšími investory jsou Kuwait Investment Authority, saúdský princ Alwalíd Talál, společnost Capital Research & Management, stát New Jersey a bývalý generální ředitel Citigroup Sanford Weill spolu se svou nadací.

Banka také plánuje prodat konvertibilní preferenční cenné papíry v objemu 2 miliard dolarů dalším investorům.

Citigroup uvedla, že pokud dokončí soukromé umístění za 12,5 miliardy dolarů a plánované převzetí japonské makléřské firmy Nikko Cordial <8603.T>, dosáhne její kapitálový poměr Tier-1 zhruba 8,2 procenta, nad cílem banky. Kapitálový poměr ukazuje schopnost krýt ztráty.

"Investice od Sandyho Weilla je z jeho strany velké gesto důvěry. Jeho jméno na seznamu mě překvapilo," řekl William Smith, generální ředitel firmy Smith Asset Management.

Konkurenční JPMorgan Chase & Co <JPM.N> oznámí výsledky ve středu, Merrill Lynch & Co <MER.N> ve čtvrtek.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK