WSJ: Slovensko má svobodnější ekonomiku než Česko

15.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 15. ledna (ČTK) - Slovensko má svobodnější ekonomiku než Česká republika, i když ještě před rokem to bylo naopak. Ukázal to nový průzkum nadace Heritage Foundation a listu The Wall Street Journal (WSJ). Česko v letošním ročníku obsadilo 37. místo a Slovensko 35. místo. Na prvním místě se už 14 let drží Hongkong. Žebříček hodnotí celkem 157 zemí a u každé si všímá deseti aspektů. Rozhodující je úroveň vlastnických práv, regulace mezd a cen nebo obchodní bariéry.

Nejvíce svobodných zemí je v Asii, stejně tak je ale na tomto kontinentu i nejvíce zemí, kde podnikání nemá ty nejlepší podmínky k rozvoji. Česká republika byla loni na 31. místě, Slovensko 40. "Ekonomika České republiky je svobodná z 68,5 procenta a je 37. nejsvobodnější ve světě," píše se v průzkumu. Nadprůměrně je hodnocena v osmi aspektech, především z hlediska svobody financí, investic a ochrany vlastnických práv.

"Index vykazuje vysoký stupeň korelace mezi liberalizací ekonomiky a prosperitou dané země," řekl předseda nadace Heritage Edwin Feulner. Příjem na hlavu ve svobodných zemích je až sedmkrát vyšší než v nesvobodných.

Česká republika a Slovensko tak patří do kategorie relativně svobodných ekonomik, jsou ale v horní části pásma, a blíží se tedy kategorii převážně svobodných. Zcela dole v žebříčku jsou nesvobodné země, jako je Jižní Korea a Kuba. Podle jednotlivých regionů je nejsvobodnější Evropa.

"Zatímco svět jako celek učinil malý pokrok na cestě k větší ekonomické svobodě, došlo i na překvapivá zlepšení u zemí jako je Mauricius a Mongolsko," zjistil průzkum. Díky hospodářským reformám se totiž Mauricius posunul na 18. místo v žebříčku a stal se první zemí ze subsaharské Afriky, která je v první dvacítce.

V nejsvobodnějších zemích činí průměrný příjem na hlavu 33.579 dolarů, v přepočtu asi 583.000 Kč. V nesvobodných zemích je to 3813 dolarů, tedy asi 66.000 Kč. V České republice tento údaj činí 20.538 USD (asi 357.000 Kč), na Slovensku 15.871 USD (asi 276.000 Kč).

Velmi nízko se umístily dvě největší ekonomiky světa, tedy Indie a Čína. "Čínská ekonomika je stále převážně nesvobodná. Nadále omezuje řadu odvětví ekonomiky, finanční svobodu, investiční svobodu, slabá je tam rovněž ochrana majetku. Bankovní sektor podléhá přísné kontrole a soudní systém je zpolitizovaný," řekl Feulner.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK