Wall Street spadl po ztrátě Citigroup, maloobchodu

16.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Všechny tři hlavní americké akciové indexy v úterý spadly o více než 2 procenta poté, co rekordní ztráta Citigroup a nejslabší maloobchodní...

...tržby za pět let přiživily strach, že ekonomika míří do recese.

Citigroup <C.N>, největší americká banka, srazila dividendu poté, co odepsala 18,1 miliardy dolarů kvůli ztrátám spojeným s méně kvalitními hypotékami a dalšími rizikovými úvěry a její akcie sklouzly o 7 procent. Zpráva posílila obavy, že globální úvěrová krize ještě zdaleka neskončila [ID:nSCH543992].

Situace se pro akcie ještě zhoršila po vládní zprávě, že maloobchodní tržby v prosinci nečekaně klesly a zaznamenaly neslabší výkon od roku 2002 [ID:nMUL548276].

Nákladnější energie a padající ceny domů stlačily výdaje během vánoční nákupní sezony. Spotřebitelské výdaje přitom tvoří více než dvě třetiny ekonomické aktivity Spojených států.

Trhy zatížil také Boeing <BA.N>, jenž odepsal 4,7 procenta po zprávě deníku Wall Street Journal, že dodavatel dopravních letadel možná opět pozdrží výrobu modelu 787.

Investory také příliš neohromila nabídka nových výrobků firmy Apple na výročním setkání Macworld v San Francisku. Akcie výrobce iPodu odepsaly 5,4 procenta.

"Dnes přišla dokonalá bouře negativních zpráv," řekl Michael James, makléř z firmy Wedbush Morgan.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 2,17 procenta na 12.501,11 bodu, nejníž od loňského dubna, když oslabilo všech 30 titulů z báze indexu. Širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> odepsal 2,49 procenta na 1380,95 bodu a technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> umazal 2,45 procenta na 2417,59 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK