Evropské burzy ztrácejí přes 1 pct v obavách o USA

16.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie ve středu po zahájení seance ztrácely přes 1 procento, když sílící strach z recese ve Spojených státech zasáhl banky. Obchodní...

...výsledky firmy Rio Tinto <RIO.L> tížily důlní sektor.

V 9:45 klesal panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> o 1,05 procenta na 1380,68 bodu krátce poté, co sklouzl až na 1376,35 bodu, nejníž od září 2006.

V úterý index ztratil 2,6 procenta poté, co Citigroup <C.N> vykázala rekordní ztrátu téměř 10 miliard dolarů, snížila dividendu a uvedla, že obdrží kapitálovou injekci v objemu 14,5 miliardy dolarů. Překvapivý propad maloobchodních tržeb ve Spojených státech pak posílil názor, že tamější ekonomika možná míří do recese.

"Zdá se, že trhy si uvědomují, že úvěrová krize ve Spojených státech ještě ani zdaleka neskončila a vyvstávají další rizika," řekl Heino Ruland, stratég u firmy FrankfurtFinanz.

Mezi bankami klesala HSBC <HSBA.L> o 3,2 procenta a opět se stala nejtěžším závažím panevropského indexu, zatímco akcie Rio Tinto ztrácely 3,5 procenta.

Technologické tituly se ocitaly pod tlakem poté, co Intel <INTC.O>, největší dodavatel počítačových čipů na světě, svými zisky nedosáhl na odhady trhu a vydal pochmurný výhled.

Nizozemská ASML <ASML.AS>, jež dodává většině největších výrobců čipů na světě, padala o 8,4 procenta poté, co sice vykázala oživení kvartálního počtu objednávek, ale jejich hodnota nečekaně klesla.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK