Intel zklamal ziskem za Q4 i výhledem; akcie padají

16.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


SAN Intel <INTC.O> v úterý večer vykázal čtvrtletní výsledky i výhled pod odhady trhu a jeho akcie sletěly o 15 procent. Umocnil tak obavy...

...z recese americké ekonomiky a dalších výprodejů na akciových trzích.

Finanční ředitel Stacy Smith řekl, že je "trochu opatrný" vůči stavu americké ekonomiky. Čerstvá čísla od Intelu vyvolala na trhu otázky, nakolik již zpomalující ekonomika ovlivňuje výsledky tohoto největšího světového výrobce čipů.

"Intel se týká tolika titulů a je natolik globální, že by měl mít na trh negativní dopad," řekl Bennett Gaeger, výkonný ředitel ze společnosti Stifel Nicolaus.

Mikroprocesory od Intelu jsou zabudovány zhruba v 80 procentech osobních počítačů na celém světě. Letos chce navíc firma se svými čipy prorazit na širší pole spotřební elektroniky, například do set-top boxů.

Pokud by se propad akcií Intelu po závěru obchodování udržel až do středečního otevření trhu, šlo by o jejich nejprudší denní pokles od října 2002.

Akcie hlavního rivala Advanced Micro Devices <AMD.N> při elektronickém obchodování po závěru trhu sklouzly o 7 procent. Firma Cisco Systems <CSCO.O> ubírala 3 procenta, zatímco Hewlett-Packard <HPQ.N>, největší výrobce osobních počítačů, a Dell <DELL.O> ztrácely shodně okolo 5 procent.

Čistý zisk Intelu ve čtvrtém, předvánočním kvartále stoupl na 2,27 miliardy dolarů čili 38 centů na akcii z 1,50 miliardy neboli 26 centů na akcii před rokem. Tržby vzrostly o 10,5 procenta na 10,7 miliardy dolarů.

Analytici oslovení firmou Reuters Estimates v průměru očekávali, že firma vydělá 40 centů na akcii z tržeb ve výši 10,8 miliardy. Sám Intel původně odhadoval rozpětí tržeb 10,5 miliardy až 11,1 miliardy dolarů.

"Konkurenceschopnost společnosti je stále stejně silná jako v posledních letech, takže jakoukoli slabost bych přisuzoval makroekonomickému zpomalení," řekl analytik Ashok Kumar ze CRT Capital Group.

Pro současné čtvrtletí Intel očekává tržby v rozmezí 9,4 miliardy až 10,0 miliardy dolarů a hrubou marži 56 procent, plus minus několik procentních bodů. Analytici v průměru počítali s tržbami ve výši 10 miliard.

"Zklamala mě horní hranice výhledu tržeb," řekl Doug Freedman, analytik společnosti American Technology Research. "Také mě zklamala kontrola výdajů."

Finanční ředitel Smith řekl, že poptávka byla v průběhu čtvrtého čtvrtletí silná a že Intel během tohoto období ve Spojených státech nepozoroval známky recese. Dodal však: "Jsme trochu obezřetní na základě toho, co vidíme u americké ekonomiky."

Bývalý prezident americké centrální banky Alan Greenspan v úterý pro list Wall Street Journal řekl, že ekonomika se již pravděpodobně nachází v recesi nebo do ní co nevidět sklouzne.

[FRANCISCO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK